TrosKompas

STAD & LAND

Pajottenland

Het Bruegeljaar 2019 is in volle gang en het centrum van de festiviteiten is het Pajottenland ten westen van Brussel. De 450 jaar geleden overleden schilder Pieter Bruegel de Oude vond veel inspiratie in dit ‘Toscane van België’ en schilderde onder andere de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede. Tegelijkertijd was Bruegel een soort fotoshopper die ook Italiaanse landschappen in zijn schilderijen verwerkte. In dit Bruegeljaar wordt er van alles georganiseerd: een tentoonstelling op het fraaie Kasteel van Gaasbeek, Bruegelmaaltijden en een Bruegelwandeling en -fietstocht die beide beginnen bij het kerkje in Sint-Anna-Pede dat op twee van zijn schilderijen voorkomt.

Mooie routes
De streek ten westen van Brussel is sowieso een aanrader. De fraaie dorpen Gaasbeek en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, die gekozen werden tot de mooiste dorpen van Vlaanderen, brengen u terug in Bruegels tijd. De fazanten en patrijzen lopen er nog door de velden, al zijn er tegenwoordig ook exotische alpacaboerderijen. Op de fiets of mountainbike, te voet of per huifkar zijn er tal van mooie routes te maken. Na zo’n inspanning is er altijd een gezellig café in de buurt voor een geuze (een plaatselijk zurig bier) en een mattentaartje van bladerdeeg en gestremde melk. Gebak komt ook voor op ‘De boerenbruiloft’ van Pieter Bruegel. Smakelijk!

vlaamsemeesters.nl
toerismevlaanderen.nl

Bruegel in een kasteel
Het romantische Kasteel van Gaasbeek heeft een oranjerie en wandelpark. De expositie ‘Feast of fools’ toont Bruegeliaans werk van moderne kunstenaars.
kasteelvangaasbeek.be

Bruegel op de fiets
Het Pajottenland kent holle, uitgesleten fietsweggetjes en mooie vergezichten. Volledig bewegwijzerd zijn de pittige Valleitjesroute (31 km), met flinke klimmetjes, en de Bruegelroute (45 km), met 19 reproducties.

Bruegel in de muziek
Volkscafé De Cam in Gooik is een typisch bruin café. Op het terrein zit een ‘geuzestekerij’, waar men lambiekbieren mengt. Het Volksinstrumentenmuseum toont o.a. een rommelpot.
decam.info