TrosKompas

STAD & LAND

Workum

Workum (op z’n Fries Warkum), een van de bekende Friese elf steden, heeft al stadsrechten sinds 1399. In de tijd van de Zuiderzee was het een belangrijke handelshaven en later werd er veel verdiend met scheepsbouw. Nog steeds zijn er werven en een jachthaven. Het fraaie centrum, met zijn vele trapgeveltjes, zadeldaken, drie poldermolens (er stonden er ooit zeventien!) en de Grote of Sint-Getrudiskerk met zijn losstaande toren, is sinds 1988 een beschermd stadsgezicht. Minstens zo opvallend is de witte vuurtoren aan de haven, met het ertegenaan gebouwde vuurtorenwachtershuis. De vuurtoren wordt niet meer gebruikt.

Workum nu: de Strontrace
Alleen tijdens de jaarlijkse Strontweek (in de herfst-vakantie, dit jaar 18-26 oktober) brandt het licht van de vuurtoren. Hoofdonderdeel van deze week is de Strontrace, een jaarlijkse wedstrijd voor historische zeilboten die op kaart en kompas naar de bollenstreek varen. Op de heenweg nemen ze mest mee, op de terugweg bloembollen. Net zoals dat begin vorige eeuw al gebeurde. De Strontrace kan wel twee dagen duren en wordt omlijst door het muziekfestival Liereliet met veel zeemansliederen, een markt met oude ambachten en het
Beurtveer, een race voor klippers en tjalken naar Amsterdam en terug.
strontraceworkum.nl

Kruidnagelkaas
Kaasmakerij De Nylander gebruikt melk van jerseykoeien. Hun kruidnagelkaas is de enige rauwmelkse variant in Nederland en wordt ook geëxporteerd.
nylander.nl

 

Schilder Jopie
Workummer Jopie Huisman schilderde aardewerk en had een lompen- en metaal-handel. Hij schilderde de lompen levensecht en heeft zijn eigen museum.
jopiehuismanmuseum.nl

 

Leeuwenfontein
Sinds 2018 is er een fontein met twee houten leeuwen die water uit hun poten spuiten. Tussen hun poten door kijk je naar Workum zelf.
11fountains.nl