TrosKompas

 • Programmawijziging

  'Nu te zien' en 'Haagse lobby' wisselen van plaats op NPO 2.... Lees meer >
 • article/TK1738_24_01.jpg

  De lakenvelder

  U hebt ze vast weleens in een weiland zien staan: lakenvelders, koeien met een zwarte voor- en achterzijde en er tussenin een prachtig wit ‘laken’.
  ... Lees meer >
 • article/watermarked_1868918.jpg

  Pipo de clown

  Heel Nederland groeide op met Pipo de Clown, een personage bedacht door Wim Meuldijk. ‘Sapperdeflap’, wat beleefde hij een hoop! ... Lees meer >
 • article/1280px-Sri_Lanka_Green_Pit_Viper.jpg

  Bamboadder

  Ik loop ’s avonds door het regenwoud van Sri Lanka. Het enige wat ik zie is datgene wat door mijn hoofdlampje wordt belicht. In de bomen zie ik beweging: een bamboeadder!
  ... Lees meer >
 • article/TK1639_110_01.jpg

  Tv show: Het Nederland Film Festival

  De afgelopen tien dagen stond Utrecht op z’n kop vanwege het Nederlands Film Festival, waar splinternieuwe films als ‘Tulipani’, ‘Broeders’, ‘Kuyt’ en ‘Dikkertje Dap’ in première gingen. Vanavond is de apotheose, met de jaarlijkse uitreiking van de felbegeerde Gouden Kalveren. De uitzending van dit Gouden Kalveren Gala ziet er dit jaar wat anders uit dan voorgaande jaren. Ivo Niehe zal in een speciale live-uitzending van zijn ‘Tv show’ met enkele filmpersoonlijkheden terugblikken op het festival. Aan tafel ontvangt hij bovendien enkele van de negentien prijswinnaars om live hun reactie te vragen en de feestelijkheden met de kijkers te delen.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_110_01.jpg

  De wereld draait door

  Het bericht dat Roxeanne Hazes dit seizoen de huisband is van ‘DWDD’ deed menigeen de wenkbrauwen fronsen: wat immers moest de dochter ván, net als wijlen haar pa bekend van levensliederen, in dit programma? Roxeanne heeft echter hard gewerkt aan een heel andere stijl die zij ‘levenspop’ noemt; onlangs verscheen haar nieuwe album, op het gerenommeerde en vernieuwende platenlabel Top Notch. “Hiermee stap ik uit de schaduw van pa. Hazes is de basis, maar ik wil nu iets van mezelf”, aldus Roxeanne, die alleen in het Nederlands zal zingen. Naast bestaande liedjes brengt zij songs die zijn hertaald uit
  het Engels.
  ... Lees meer >
 • article/1NWGiraffes-AfricasGentleGiants_Generic_004.jpg

  Giraffen - Afrika's vriendelijke reuzen

  Wie in Afrika op safari gaat, probeert natuurlijk de ‘big five’ te zien; leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Gek genoeg hoort het grootste dier van de savanne, de giraf, niet tot de big five. Waarschijnlijk omdat de giraf niet zo bijzonder is; elk ritje door een natuurpark levert wel een ontmoeting met een stel van deze vredelievende langnekken op. Maar is dat nog wel zo? Giraffenkenner dr. Julian Fennessy ontdekt dat bepaalde soorten ongemerkt aan het verdwijnen zijn. Tijdens een missie in Oeganda wil ze twintig van de zeldzaamste giraffen ter bescherming overbrengen naar de overkant van de Nijl. Dat blijkt nog een lastige klus te zijn.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_98_01.jpg

  Natuur op 2: leven in de rimboe

  De anaconda is de grootste slangensoort ter wereld en kan wel tien meter lang worden. Deze enorme Zuid-Amerikaanse slang leeft altijd in de buurt van langzaam stromend water, neemt regelmatig een zonnebad op de oever en kan ongeveer twintig jaar oud worden. Dit gevreesde roofdier eet grote prooien zoals herten, capibara’s en zelfs krokodilachtigen, die hij bijt, omwikkelt en in zijn geheel inslikt. Na zo’n forse maaltijd kan het dier maandenlang zonder voedsel. Natuurfilmer Gordon Buchanan gaat samen met een Waorani-familie in de jungle van Ecuador op zoek naar anaconda’s die van grote spirituele betekenis zijn voor de Waorani.
  ... Lees meer >
 • article/koch.jpg

  Het uur van de wolf: Echt Herman Koch

  Herman Koch staat in de schijnwerpers in ‘Het uur van de wolf’. De schrijver, die nationale bekendheid kreeg door zijn rol in het komische tv-programma ‘Jiskefet’, is uitgegroeid tot een vermaard auteur. Zijn bekendste roman ‘Het diner’ verkocht in ons land 750.000 exemplaren en wereldwijd zelfs 2,5 miljoen. De vertaalrechten zijn verkocht aan 55 landen, een record voor een Nederlandse schrijver. Het boek is nu driemaal verfilmd, geen daarvan viel in de smaak bij de schrijver: “De Italiaanse was nog de beste poging. Ik denk dat filmmakers zich op het boek verkijken. Er is weinig dialoog en het meeste gebeurt in de hoofden van de karakters.”
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_98_02.jpg

  Ilse's veranda

  Singer-songwriter Douwe Bob is bij Ilse DeLange te gast in ‘Ilse’s veranda’. Hij is een groot fan van Hank Williams en Johnny Cash, zogeheten outlawcountrysterren die in hun liedjes vaak onverbloemd zongen over moord, het plegen van overvallen en het gevangenisleven. Douwe komt naar Nashville om uit te zoeken hoe het nu staat met het outlawgehalte in de countrymuziek. Hij bezoekt The Cabin, de opnamestudio van Johnny Cash, en komt daar diens zoon tegen. Als ultieme afsluiter lijkt het Douwe te gek om, net zoals Johnny Cash ooit deed, te zingen in een gevangenis. Als ze hem er maar niet houden.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_86_87_03.jpg

  Arie en de kleine mensen

  Vandaag kunt u kijken naar alweer een nieuw programma dat wordt gepresenteerd door Arie Boomsma. In ‘Arie en de kleine mensen’ volgt de boomlange presentator een aantal mensen met een groeistoornis. Hoe anders is het leven als je heel klein bent? Arie trekt een halfjaar op met deze mensen van wie de grootste 1,32 m is en de kleinste 63 cm. “Bij dit programma hoefde niemand mij een lijstje met vragen in de hand te duwen, die had ik zelf genoeg! We laten deze mensen zien zonder drang naar sensatie, maar focussen juist op hun kracht”, aldus Arie.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_86_87_02.jpg

  Met open armen

  “Voor mij persoonlijk is dit het bijzonderste programma dat ik ooit heb gemaakt”, aldus Natasja Froger, die een nieuw seizoen presenteert van ‘Met open armen’. Daarin volgt zij koppels die bezig zijn met het adopteren van een kind. Vandaag ziet u Cees en Esther, ouders van een adoptiezoon, die op de wachtlijst staan voor een tweede adoptiekindje uit Haïti. Ze reizen naar dat land om hun toekomstige dochter Naila te ontmoeten. Ze zouden haar het liefst meteen mee naar huis nemen, maar dat mag niet: de adoptieprocedure in Haïti schrijft voor dat ze afscheid van Naila moeten nemen om in Nederland het vervolg van de procedure af te wachten.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_86_87_01.jpg

  Tussen kunst en kitsch

  ‘Tussen kunst en kitsch’ komt vandaag vanuit het Art Center Hugo Voeten in Herentals (België). Daar krijgt expert Rob Driessen iets heel bijzonders voor zijn neus, namelijk een bordje beschilderd door Pablo Picasso! Enkele afgevaardigden uit diverse Europese landen kregen zo’n bordje ooit als dank voor hun komst naar het congres in Parijs van de Communistische Partij. Volgens Rob zijn er waarschijnlijk maar dertien bordjes gemaakt. Expert Bas Hesselink kijkt zijn ogen uit als hij een bijzonder getijdenboek onder ogen krijgt. Er zijn ooit veel van dit soort boeken gemaakt, maar tegenwoordig vormen ze een zeldzaamheid.
  ... Lees meer >
 • article/geheim.jpg

  Het geheim van de meester

  Onder leiding van kunstenaar en presen-tator Jasper Krabbé reconstrueert een team van topexperts in ‘Het geheim van de meester’ het schilderij ‘Jeremia’ van Rembrandt van Rijn. Het is een ongelooflijk complex schilderij, dat de meester van de barok op 24-jarige leeftijd maakte en waarin al zijn talent samenkomt. Teamlid Michel van de Laar heeft dit werk in het verleden gerestaureerd en kwam tot de ontdekking dat er iets bijzonders verborgen ligt in de verf: een haar van Rembrandt. Ook in de reconstructie zal een haar worden teruggeplaatst en niet zomaar een: een spannende zoektocht leidt naar een directe afstammeling van Rembrandt.
  ... Lees meer >
 • article/arie_boomsma.jpg

  Grenzeloos verliefd

  Acht seizoenen lang is ‘Grenzeloos verliefd’ al te zien geweest en nu in het negende is er voor het eerst een presentator: Arie Boomsma. “Het is prettig dat er nu een echt gesprek met de kandidaten gevoerd kan worden”, vertelt Arie. “Ik kan doorvragen over hun verwachtingen en ervaringen, waardoor je meer over hen te weten komt.” Arie reisde de wereld rond om mensen te bezoeken die voor de liefde ons land verlaten hebben. Zelf heeft Arie ook zes jaar in Amerika gewoond, al was dat niet voor de liefde maar voor de sport. Hij bouwde er aan een professionele basketbalcarrière, maar helaas strooide een blessure roet in het eten.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_74_75_02a.jpg

  How do they do it?

  Het nieuwe seizoen van ‘How do they do it?’ kent een nieuwe presentatie: Thijs en Joep, alias de Bucket Boys. Het duo maakte naam met opvallende internetvideo’s, zoals die waarin ze een vrachtwagen vol mest op de stoep van een keukenfabrikant deponeerden. Voor ‘How do they do it?’ testen ze paraplu’s in windmachines en koken in een afwasmachine (Joep: “Zalm, broccoli en aardappels, met een lichte dressing van sop”). Thijs en Joep fungeren vaak als proefkonijn en dat is niet zonder gevaar. “Bij een item over recycling hebben we gesmolten blikjes in een watermeloen gegoten. Die meloen knalde en de smurrie zat zelfs op het plafond.”
  ... Lees meer >
 • article/-1.jpg

  Wie kent mij nog?

  Van 25 tot en met 29 september is het de landelijke Week tegen de Eenzaamheid. In dat kader portretteert de EO in ‘Wie kent mij nog?’ vijf mensen die eenzaam zijn. Dagelijks vertelt een van hen zijn of haar schrijnende levensverhaal. Onder hen zijn Harold (46) die al zijn hele leven eenzaam is, Pieter (37) die van alles onderneemt om vrienden te maken, maar steeds zonder succes en Ietje (79) die al jong wees werd en daarna van pleeggezin naar pleeggezin zwierf. “We willen samen iets doen tegen eenzaamheid en mensen in beweging krijgen richting hun eigen familielid of buurtbewoner die eenzaam is”, licht EO-eindredacteur Arie Rijneveld toe.

  ... Lees meer >
 • article/TK1738_62_63_03a.jpg

  Spoorloos

  Daisy heeft haar bestaan te danken aan het feit dat haar moeder Marion in 1996 voor een vakantie naar de Dominicaanse Republiek reisde. Marion ontmoette daar Franklin die als kok werkte in het hotel waar zij verbleef. Marion raakte op slag verliefd. Terug in Nederland schreef ze brieven aan Franklin die werden beantwoord. Ook op het bericht dat ze zwanger was, reageerde hij. Hij opperde dat Marion bij hem kon wonen. Marions familie zag daar voor haar echter geen toekomst en het contact verwaterde. Twintig jaar later vraagt Daisy zich af of ze welkom is bij haar vader. Derk Bolt gaat voor haar op onderzoek uit.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_62_63_01a.jpg

  Natuur op 2: De Poolwolvenfamilie en ik

  Natuurfilmer Gordon Buchanan wil uitzoeken of het slechte imago van wolven terecht is. Hij reist naar Ellesmere Island, in het Canadese Poolgebied en zoekt daar wolven die nooit in aanraking zijn geweest met mensen. Daar probeert hij het vertrouwen te winnen van een roedel poolwolven. Deze wolven zijn aangepast aan de zeer koude winters, tot wel -50ºC. Poolwolven zijn groter dan andere wolven, zodat ze hun lichaamswarmte beter kunnen vasthouden. Vanwege het schaarse voedsel in die streken eten poolwolven hun prooi in zijn geheel op, inclusief de huid en de botten. Deze documentaire is van vandaag tot en met woensdag in drie delen te zien.
  ... Lees meer >
 • article/TK1738_50_51_02a.jpg

  Heel Holland bakt

  Ook in dit vijfde seizoen van ‘Heel Holland bakt’ is Janny van der Heijden als jurylid weer van de partij. Janny weet dan ook wel waarover ze praat als het om eten gaat. Ze was jarenlang hoofdredacteur van Tip Culinair, schrijft dagelijks kookcolumns voor diverse dagbladen en heeft ook zeven kookboeken op haar naam staan. Ondanks haar drukke andere werkzaamheden maakt Janny graag tijd vrij voor ‘Heel Holland bakt’. Janny: “Het is fijn dat het programma niet is gericht op sensatie, er wordt met respect met de kandidaten omgegaan. Daarbij hebben we een enorm leuk team, we liggen soms echt plat van het lachen.”
  ... Lees meer >
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.