TrosKompas

 • article/3schaatsen.png

  Sport (Schaatsen Wereldbeker Calgary)

  Het zijn drukke tijden voor de schaatsers. Na de NK Afstanden eind oktober volgen vier wereldbekerweekends, eind december het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT), in januari nog een wereldbekerweekend, en vanaf 4 februari de Olympische Winterspelen. Iedereen wil vooral in vorm zijn tijdens het OKT en de Spelen. Het zou dus kunnen dat tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary, vandaag tot en met zondag, enkele rijders zich een ietsiepietsie inhouden. Al wil een beetje topsporter natuurlijk altijd winnen. Sven Kramer gaat bijvoorbeeld op de 5.000 m gewoon voor de winst. Ook op het programma vandaag: de 3.000 m voor vrouwen en de teamsprint voor mannen en vrouwen.

  ... Lees meer >
 • article/TK1747_110_111_03.jpg

  DWDD University presenteert: Superzintuigen

  Geef uw ogen en oren de kost bij ‘Superzintuigen’. In deze aflevering van ‘DWDD university’ laat bioloog Freek Vonk vanavond zien hoe dieren de wereld waarnemen. Voor de gelegenheid is de Gashouder in Amsterdam omgetoverd tot een gigantisch biologielokaal. Vonk buigt zich over vragen als ‘Hoe nemen slangen warmte waar?’, ‘Hoe kan een varaan geuren proeven?’ en ‘Waardoor kan een reuzeninktvis jagen in de duisternis van de diepzee?’ Er zit 1.100 man publiek in de zaal. Is Vonk zenuwachtig voor dit soort grote shows? “Dat valt wel mee. Maar ik sta wel strak van de adrenaline omdat ik het goed wil doen.”... Lees meer >
 • article/TK1747_98_99_05.jpg

  Over mijn lijk

  Vandaag begint een nieuw seizoen van ‘Over mijn lijk’. Presentator Valerio Zeno maakt daarin kennis met Gerrianne, Tom, Daan en Jermaine. Gerrianne (16) heeft kanker aan de weke delen en de verwachting is dat zij nog maar een paar weken zal leven. Tom had een tumor in zijn knie, waarna zijn been werd geamputeerd. Daan is negentien en heeft een ongeneeslijke hersentumor. Toch weigert hij bij de pakken neer te zitten en geniet hij met volle teugen van het leven. “Ik mag dan wel ziek zijn, maar ik weiger ziek te doen”, aldus Daan, die op Texel woont en zich een echte eilander voelt. Met Valerio maakt hij een toeristische tour door zijn woonplaats.... Lees meer >
 • article/TK1747_98_99_02.jpg

  De reünie

  In een speciale aflevering brengt ‘De reünie’ vanavond tien militairen bij elkaar die in 2007 door Nederland uitgezonden werden naar het Afghaanse Kandahar. Erik werkte er in het militaire hospitaal. De patiënten die hij op de operatietafel kreeg maakten enorme indruk op hem. Na de missie werd bij Erik een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Jan Kooijman bezoekt Erik tijdens de therapie die hij momenteel ondergaat om zijn trauma’s te verwerken. De andere militairen vertellen eveneens in indrukwekkende verhalen wat ze tijdens de ISAF-missie hebben meegemaakt, onder welke omstandigheden ze moesten werken en wat de impact van de missie is geweest op hun persoonlijke leven.
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_98_99_01.jpg

  De Top 2000 quiz + Top 2000: The untold stories

  De komende maand staat weer in het teken van de Top 2000. Op de radio is er eind december de marathonuitzending, en op tv wordt het startschot vanavond gegeven door ‘De Top 2000 quiz’, waarin presentator Matthijs van Nieuwkerk (r.) drie teams van BN’ers (met o.a. Berget Lewis, Saskia Noort en Annemieke Schollaardt) met elkaar laat strijden. Daarna volgt ‘The untold stories’, waarin ‘popprofessor’ Leo Blokhuis de verhalen achter de Top 2000-nummers vertelt. Hij zegt: “Bij ‘The untold stories’ komen nummers langs die de kijker misschien niet eens interessant vindt. Maar door de achtergrond te leren kennen, ga je er op een andere manier naar luisteren, waardoor een nummer aan diepgang wint.”

  ... Lees meer >
 • article/1TK1747_86_01.jpg

  Zapp Sinterklaasfeest 2017

  Afgelopen weekend vierde Sint Nicolaas alvast zijn verjaardag in een afgeladen Jaarbeurs in Utrecht tijdens het traditionele ‘Zapp sinterklaasfeest’. Op dat festijn is Sinterklaas zelf ook toeschouwer en komt het spektakel van alle pieten en bijzondere gasten. Naast enkele Zapp-iconen zijn er veel bekende presentatoren, onder wie Ron Boszhard, en acteurs aanwezig. K3, Mega Mindy, Kinderen voor Kinderen, Sarah & Julia featuring Nigel Sean en Nienke zingen het hoogste lied en laten zich wellicht verleiden tot een sinterklaasversje. Dat wordt weer feest in alle huiskamers.
  ... Lees meer >
 • Hostages

  Mocht u zin hebben in een spannende serie, dan is ‘Hostages’ wellicht een goed idee. De reeks, waarvan vanavond de eerste drie delen te zien zijn, draait om chirurg Ellen Sanders die aangewezen wordt om de president van Amerika te opereren. Een eervolle taak, maar niet zonder risico, zo blijkt al snel. De avond voor de operatie vallen vier gemaskerde personen het gezin van Ellen binnen en zij en haar gezin worden gegijzeld. De indringers hebben één eis: de Amerikaanse president mag de operatie niet overleven. In de hoofdrollen ziet u o.a. Toni Collette en Dylan McDermott. Op Netflix zijn twee seizoenen van de originele (bekroonde) Israëlische versie te zien die zeker het bekijken waard is!
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_74_75_03.jpg

  De bachelor

  Robert Jonkheer is 32 jaar, werkt bij Heineken International, is charmant, avontuurlijk en vrijgezel. Daar wil hij graag verandering in brengen en via een nieuwe reeks van ‘De bachelor’ hoopt hij de vrouw van zijn dromen te vinden. Honderden smachtende dames meldden zich aan, waarvan er twintig werden geselecteerd en van die twintig vrouwen blijven er veertien over die met Robbert afreizen naar het idyllische Griekse eiland Skyros. Tijdens de meest uiteenlopende dates leert hij iedereen beter kennen en neemt hij afscheid van degenen die het minst bij hem passen. Uiteindelijk blijft hij over met de dame die zijn hart weet te veroveren.
  ... Lees meer >
 • article/1voetbal_TK.jpg

  WK Kwalificatie: Nederland - Ierland

  De Oranje leeuwinnen nemen het vandaag in Nijmegen op tegen de Ieren. Winst is nood-zakelijk om mee te strijden om de eerste plek in de poule waar ook Noorwegen, Slowakije en Noord-Ierland deel van uitmaken. Alleen die eerste plek geeft rechtstreeks toegang tot het WK 2019 in Frankrijk. Als regerend Europees kampioen is Nederland eigenlijk wel verplicht om als eerste te eindigen. Mocht dat toch niet lukken, dan is er nog een uitwijk-mogelijkheid. De vier beste nummers 2 uit de zeven poules strijden samen ook nog om één ticket. Laten we hopen dat die omweg niet nodig is.
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_74_75_01.jpg

  Volle zalen

  Youp van ’t Hek verzorgt op 31 december de oudejaarsconference. Het wordt alweer de negende keer voor de nu 63-jarige cabaretier, die in 1989 voor het eerst deze eervolle taak verrichte (het alcoholvrije bier Buckler zal nog nachtmerries over die avond hebben, want dat werd finaal afgezeken). Niet eerder heeft een cabaretier zo vaak de oudejaarsconference gedaan. “Ik vind het heel goed dat het steeds door iemand anders wordt gedaan. Behalve als ik wil, dan ben ik aan de beurt”, grapte Van ’t Hek. In ‘Volle zalen’ geeft hij aan Cornald Maas een uniek inkijkje in de totstandkoming van deze show.
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_62_02.jpg

  Koken met Van Boven

  De oer-Hollandse supergroente boerenkool zit boordevol gezonde eigenschappen. Deze struikachtige donkergroen gekrulde koolsoort (in het Frans ‘chou frisé’: kool met krulletjes) is rijk aan vezels, vitaminen en antioxidanten en is een prima remedie tegen allerlei welvaartsziekten zoals diabetes en kanker. De groente is familie van spruitjes, broccoli en bloemkool, maar geen van deze familieleden is zo voedzaam als boerenkool. Traditioneel eten Nederlanders boerenkool natuurlijk in de stamppot, maar de koolsoort is inmiddels getransformeerd tot hippe superfood die onder meer rauw wordt verwerkt in salades en smoothies of gefrituurd als gezonde chips. De gepassioneerde kokkin Yvette van Boven deelt haar boerenkoolkeukengeheimen in ‘Koken met Van Boven’.
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_62_01.jpg

  Het geheime dagboek van Hendrik Groen

  We zijn alweer halverwege het seizoen van de succesvolle serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, dat een jaar in een verzorgingshuis beslaat en waarin Hendrik Groen en zijn vrienden pogen om nog wat van het leven te maken. Regisseur Tim Oliehoek stond lang bekend om films met snelle achtervolgingen: “In deze serie zit een scoot-mobielachtervolging, maar die is functioneel. Het gaat daar niet om de actie, maar we laten de vrijheid zien die Hendrik altijd heeft gewild. Daarom beginnen we elke aflevering vanuit Amsterdam-Noord, met de camera gericht op het centrum waar ze naar toe willen. Alsof ze in een soort Alcatraz-gevangenis zitten met het water van het IJ ertussen.”
  ... Lees meer >
 • NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

  Manuëla Kemp en Henkjan Smits presenteren ‘NPO Radio 5 Evergreen Top 1000’, met daarin een week lang elke werkdag de mooiste videoclips. De beelden van de evergreens nemen de kijkers mee terug naar de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het programma haakt aan op de gelijknamige hitlijst van NPO Radio 5. Manuëla en Henkjan vertellen verhalen áchter de bekende hits. Klassiekers die langskomen zijn o.a. ‘Hotel California’ en ‘Bridge over troubled water’. “Zelf probeer ik elk jaar op andere liedjes te stemmen”, aldus Manuela, die vindt dat de oude lijst wel wat opgepoetst mag worden.
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_50_51_03.jpg

  Formule I: GP van Abu Dhabi

  Met de grand prix op het prestigieuze Yas Marina-circuit in Abu Dhabi sluit het Formule 1-seizoen af. De Brit Lewis Hamilton is al wereldkampioen en twee weken geleden in Brazilië liet hij nog maar eens zien waarom dat terecht is: van helemaal achteraan reed hij naar de vierde plaats. Eén plaats voor Max Verstappen, die een seizoen met twee gezichten heeft beleefd. Aanvankelijk liep het voor geen meter omdat zijn auto er om de haverklap mee ophield. De laatste races ging het beter en boekte hij zelfs nog twee overwinningen. Iedereen kijkt al vooruit naar volgend jaar. Kan Max dan meedoen om de titel?
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_50_51_02a.jpg

  Through the eyes of Humberto Tan

  De organisatie Rewilding Europe zet zich in voor het herstel van grote wilde natuurgebieden in Europa. Humberto Tan bezoekt voor National Geographic twee van deze gebieden: het Velebit-gebergte in Kroatië en het Abruzzo Nationaal Park in Italië. Tan had een professioneel fototoestel bij zich om de mooiste natuurbeelden vast te leggen. Zo verkeerde hij in Kroatië in de nabijheid van beren, lynxen en wolven. In Italië werd hij vergezeld door fotograaf Bruno D’Amicis (winnaar World Press Photo). Tans verslag van deze reizen ziet u op tv, zijn foto’s vindt u ook in het tijdschrift Humberto dat afgelopen week uitkwam.
  ... Lees meer >
 • article/1TVK1746_08_10_01.jpg

  Junior Eurovisie Songfestival 2017

  Het Junior Songfestival bestaat vijftien jaar en dat heuglijke feit wordt gevierd met een spetterend concert! Oud-finalisten die uitkwamen voor Nederland (onder wie Europees winnaar Ralf Mackenbach en de popgroep Kisses, die vorig jaar Nederland vertegenwoordigde) zijn van de partij op het Vrijthof in Hilvarenbeek om nog één keer hun Junior Songfestival-hit ten gehore te brengen. Daarna is het tijd voor de finale van het Junior Eurovisie Songfestival 2017, dat dit jaar plaatsvindt in Georgië.
  De frisse jongens van de boyband Fource zullen de Nederlandse eer hoog proberen te houden.
  ... Lees meer >
 • article/TVK1747_10_12_02.jpg

  Hoe maakt u het?

  Zo zag u hem jaren niet op televisie en zo verschijnt Bert Kuizenga achter elkaar in een aantal programma’s. De oud-TROS-presentator was te zien in het RTL-programma ‘De succesfactor’, dat na een uitzending van ‘Rambam’ over doorgestoken kaart van de buis werd gehaald, speelde in ‘GTST’ de rol van Tom en is vanaf vandaag wekelijks te zien in het RTL 4-programma ‘Hoe maakt u het’. Hierin gaat Bert op zoek naar antwoorden op vragen waar iedereen weleens tegenaan loopt. Hoe wordt bijvoorbeeld bier gebrouwen? Hoe leert een acteur zijn teksten uit het hoofd en wat is ‘big data’ eigenlijk?
  ... Lees meer >
 • article/TK1747_38_39_01a.jpg

  Sorry voor alles

  De opnamen van het verborgencamera-programma ‘Sorry voor alles’ waren hectisch. Presentator Jan Smit: “Een maand lang iemand volgen met dertig mensen in het complot is geen makkelijk karwei. Je bent constant met iedereen aan het overleggen en soms gaat er weleens iets fout. Zo hadden we een grote actie geregeld, maar nam de kandidaat ineens een andere route! Voor mij als presentator is de confrontatie het spannendst. Dan lokken we de gast naar de studio en vertellen hem alles. Dan moet ik de kandidaat op zijn gemak stellen en je weet van tevoren niet hoe iemand reageert als blijkt dat hij een maand op het verkeerde been is gezet. Maar dat gezicht vol verbazing is elke keer onbetaalbaar.” Deze week gaat de vrouw van de kandidaat op date met Dave Roelvink en blijkt Lange Frans op een festival erg handtastelijk.
  ... Lees meer >
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.