TrosKompas

 • article/Utopia-1.jpg

  Utopia

  Tranen van vreugde en verdriet, nieuwe liefdes en gebroken harten, commerciële successen en financiële debacles; het kwam allemaal voorbij in de live-streams van ‘Utopia’. Op 31 december 2013 begonnen vijftien onbekende landgenoten aan een nieuw bestaan op een desolaat terrein. Ruim vier jaar laten moeten ze alles weer opgeven. Hoe zal het de bewoners deze laatste aflevering vergaan? En welke finalist heeft zich opgegeven voor het vervolg? Wie het ook is; het nieuwe begin kan nog weleens flink tegenvallen. Voor de Utopianen 2.0 bestaat het startkapitaal uit 250 euro cash, een paar planken en een oude telefoon met 25 euro beltegoed.
  ... Lees meer >
 • article/TK1821_110_111_03.jpg

  Andere tijden special (Vergeten beroepen)

  Beroepen die nu gewoon zijn, kunnen over tien jaar zijn verdwenen door de komst van robots of kunstmatige intelligentie. Een special van ‘Andere tijden’ bewijst dat er wat dat betreft niets nieuws onder de zon is. Het geschiedenismagazine staat stil bij vergeten beroepen van vroeger, zoals dat van klepperman, walvisvaarder, porder en scharensliep. De uitzending toont beelden van een voddenman die hoopt zijn beroep over te dragen op zijn zoon, en van letterzetters van dagblad Het Parool, die protesteren omdat hun beroep verloren gaat door de automatisering. Een tabaksteler uit Amerongen hield het vol tot de jaren zestig, het vak van ansjovisvisser wordt nog maar door één familie uitgeoefend.
  ... Lees meer >
 • article/TK1821_110_111_01.jpg

  De vloer op

  Goed nieuws voor de fans van ‘De vloer op’: de reeks, waarin (top)acteurs al improviserend een scène moeten spelen, gaat vandaag een nieuw seizoen in. Of het nu leidt tot hilarische, absurde of ontroerende scènes, het resulteert altijd in interessante inkijkjes in de wijze waarop mensen tot bepaalde keuzen komen. De vaste cast bestaat dit seizoen uit onder anderen (v.l.n.r.) Fabian Jansen, Gijs Scholten van Aschat, Stefan de Walle, Saskia Temmink (r.), Anniek Pheifer en Eva Van Der Gucht. Als nieuwkomers zijn Shahine el-Hamus en Romana Vrede van de partij.
  ... Lees meer >
 • article/Snatch.jpg

  Snatch

  Guy Ritchie brak rond de eeuwwisseling door met twee komische misdaadfilms: ‘Lock, stock and two smoking barrels’ (1998) en ‘Snatch’ (2000). Van de eerste kwam al in 2000 een serieversie, maar op die van ‘Snatch’ hebben we achttien jaar moeten wachten. Nu is het dan zover, met Rupert Grint (l.) - Ron Wemel uit de ‘Harry Potter’-films - in de hoofdrol. Hij speelt Charlie, die samen met twee vrienden een truck vol gestolen goudstaven vindt. Als ze deze proberen te slijten bij de Britse onderwereld, wordt het trio ongewild meegezogen in de gevaarlijke maar ook hilarische handel en wandel van de georganiseerde misdaad.
  ... Lees meer >
 • article/484a7546f163037c7dd1c21650376f3a_NL.jpg

  De spelende mens

  Kinderen die spelen, daar kijkt niemand gek van op. Maar als volwassenen dat doen, wordt dat toch vreemd gevonden. Gelukkig zijn er ontelbare volwassenen die zich daar niets van aantrekken, zo blijkt uit de documentaire ‘De spelende mens’. Documentaire-maakster Sanne Rovers neemt de kijker mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars die zich volledig overgeven aan het spel. U ziet mensen die een weekend als Viking door het leven gaan of er veel genoegen in scheppen te crossen door een modderpoel. Intussen vragen velen zich af: wat bezielt die mensen?
  ... Lees meer >
 • article/TK1821_98_99_03.jpg

  Oefeninterland: Slowakije - Nederland

  De kennismaking van coach Ronald Koeman met het Nederlands voetbalelftal was veelbelovend te noemen. De begin dit jaar aangestelde bondscoach debuteerde in maart met een stroeve 0-1-nederlaag tegen Engeland, maar tegen Europees kampioen Portugal hadden de spelers door wat er van ze werd verwacht, met een eclatante 3-0-zege als gevolg. Vandaag mag Oranje in een oefenduel tegen Slowakije laten zien dat dat geen toevalstreffer was. Inmiddels hebben verschillende spelers zich verder ontwikkeld; Georginio Wijnaldum (l.) en Virgil van Dijk stonden met Liverpool zelfs in de Champions League-finale en Memphis Depay maakt aan de lopende band doelpunten bij Olympique Lyon. Hoe presteren ze tegen Slowakije?
  ... Lees meer >
 • article/TK1821_86_87_02.jpg

  De wereld rond met 80-jarigen

  Vandaag gaat de wereldreis van de groep tachtigjarigen naar Buenos Aires. In de hoofdstad van Argentinië laat de hoogbejaarde Nelly zich verleiden om de tango te dansen. En de groep bezoekt traditionele Argentijnse paardenmenners genaamd gaucho’s. Dennis van der Geest is naast de presentator van het programma ook de steun en toeverlaat van de oudjes. Wat leert die oud-judoka eigenlijk van zijn reisgenoten? “Ze blijven altijd heel dicht bij zichzelf. Het maakt niet uit op welke droomlocatie ze zijn: als bejaarden iets niet willen, dan gaan ze dat gewoon niet doen. Ik kijk daar met plezier en bewondering naar.”
  ... Lees meer >
 • article/Ellen2.jpg

  Ellen & Naomi: 24 uur mandekking

  Oud-tophockeysters én beste vriendinnen Ellen Hoog en Naomi van As trekken in ‘Ellen & Naomi: 24 uur mandekking’ een dag lang op met een bekende man. “We willen weten hoe hij echt is, en of het beeld klopt dat we van hem hebben”, legt Ellen Hoog uit. “We vullen van tevoren een rapport in, met cijfers hoe wij denken dat hij scoort op vlakken als sportiviteit, ambitie, sexappeal, intelligentie en humor. Na die 24 uur vullen we het rapport opnieuw in.” De komende weken gaat ’t duo op pad met Johnny de Mol, Gerard Joling, Afrojack en Jandino Aspiraat. Ze trappen af met André Hazes. “Zeker op sportief gebied werden we verrast door André.”
  ... Lees meer >
 • article/TVKEndOfFear.jpg

  2doc: The end of fear

  Het schilderij ‘Who’s afraid of red, yellow and blue III’ van Barnett Newman werd in 1986 in het Stedelijk Museum in Amsterdam door een verwarde man met een mes bewerkt, naar verluidt vanwege de abstracte aard van het werk.
  Er ging van alles mis bij de restauratie en er werden miljoenclaims ingediend. Regisseur Barbara Visser reconstrueerde de levensloop van dit veelbesproken schilderij met als centrale vragen: zien we het origineel of een kopie en wie bepaalt dat? Aan het woord komen de kunstenaar, een kunsthater, de media en de museumdirecteur.
  ... Lees meer >
 • article/reunie-21-still-2.jpeg

  Reünie: 21

  Jan Kooijman presenteert vanaf vandaag het gloednieuwe programma ‘Reünie: 21’ waarin jongeren die tien jaar geleden samen in groep 8 zaten weer bij elkaar worden gebracht. Vijf jaar geleden ontmoetten zij elkaar ook al in ‘Reünie Zapp’, en nu ze allemaal ongeveer 21 zijn, kijkt Jan hoe hun levens zijn verlopen en wat zij verwachten van de toekomst. Jan: “De deelnemers praten vrijuit over pesten, de liefde en het gebruik van social media. Ik was verrast, geamuseerd en af en toe ontroerd door hun verhalen.” In de eerste aflevering komen vanavond direct heftige thema’s en oud zeer aan bod.
  ... Lees meer >
 • article/little_women.jpg

  Little women

  De nieuwe serie ‘Little women’ is een verfilming van de bekende, semi-autobiografische roman van Louisa May Alcott, die daarin het ontregelde leven van haar eigen familie belicht. Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en neemt u mee door de moeilijke jeugd van de vier March-zussen. Terwijl vader March aan het front vecht, draagt hun alleenstaande moeder de zorg voor haar dochters. Onder haar oog ontdekken de zussen wat het is om een jonge vrouw te zijn in die tijd. In de hoofdrollen o.a. (v.l.n.r.) Annes Elwy (Beth), Maya Hawke (Jo), Kathryn Newton (Amy), Willa Fitzgerald (Meg) en Emily Watson (moeder Marmee).
  ... Lees meer >
 • article/Get-A-House-For-Free-Marco-copyright-Boomerang-3.j.jpeg

  Z doc: Een huis cadeau geven

  Met de huidige gekte op de woningmarkt wordt het voor starters lastig om een huis te kopen. Sommige kinderen verkeren in de gelukkige omstandigheid dat pa en ma vermogend genoeg zijn om hen geld te schenken voor een huis. Voor anderen is het lijdzaam afwachten tot er een gunstiger tijd aanbreekt. In Groot-Brittannië heeft de rijke vastgoed-eigenaar Marco Robinson zijn eigen manier om een (startende) woningzoekende te helpen. Hij geeft een van zijn huizen helemaal gratis weg. Hij wil deze schenking doen aan de persoon die er het allermeest van zal profiteren. Hoe hij dat doet, ziet u in...
  ... Lees meer >
 • article/3TVKSplit.jpg

  The Split

  ‘The split’, de BBC-serie die vandaag op BBC First begint, speelt zich af in Londen. De reeks neemt u mee in de wereld van machtige vrouwelijk scheidingsadvocaten en met name die van Hannah Defoe, haar zus Nina en hun moeder Ruth. Zij komen in aanraking met rampzalige relaties en liefdesaffaires op de werkvloer. Daarnaast proberen ze zelf hun eigen, ingewikkelde huishoudens in goede banen te leiden. Naast ‘onze’ Barry Atsma zijn ook (v.l.n.r.) Deborah Findlay, Annabel Scholey, Nicola Walker en Fiona Button in ‘The split’ te zien. “Het is hoogwaardig drama met een komisch randje en ook nog vol herkenbare situaties”, aldus Barry.
  ... Lees meer >
 • article/Vermogens.jpg

  Zdoc: Vermogens in Nederland

  Bekende en minder bekende Nederlanders vertellen over hun bezit in de RTL Z-reeks ‘Vermogens in Nederland’. Wat is hun vermogen? Voor welke keuzen komen ze te staan? En maakt geld gelukkig? In elke aflevering komen drie generaties aan bod die openlijk vertellen over geld en zaken. In deze aflevering zijn dat Marc van der Chijs die met Tudou (het Chinese YouTube) goud geld verdient, het vermogende echtpaar Henk Keetell en Margreet van der Hoeven, die met vastgoed geld verdienden en nu investeren in zorgappartementen voor ouderen, en oud-voetballer Demy de Zeeuw, die samen met enkele collega’s het succesvolle modemerk BALR. oprichtte.
  ... Lees meer >
 • article/hypnose.jpg

  2doc: Hypnose op recept

  ‘The split’, de BBC-serie die vandaag op BBC First begint, speelt zich af in Londen. De reeks neemt u mee in de wereld van machtige vrouwelijk scheidingsadvocaten en met name die van Hannah Defoe, haar zus Nina en hun moeder Ruth. Zij komen in aanraking met rampzalige relaties en liefdesaffaires op de werkvloer. Daarnaast proberen ze zelf hun eigen, ingewikkelde huishoudens in goede banen te leiden. Naast ‘onze’ Barry Atsma zijn ook (v.l.n.r.) Deborah Findlay, Annabel Scholey, Nicola Walker en Fiona Button in ‘The split’ te zien. “Het is hoogwaardig drama met een komisch randje en ook nog vol herkenbare situaties”, aldus Barry.
  ... Lees meer >
 • article/5Tennisbal_FreeImages.com_Sxc.jpg

  Tennis: Roland Garros

  Het komt niet zo vaak voor dat we mogen juichen voor een Nederlander op een grandslamtennistoernooi. Twee jaar geleden gebeurde dat voor het laatst, toen Kiki Bertens de halve finale haalde op Roland Garros. Ook dit jaar wordt er op
  dit Parijse toernooi veel verwacht van de 26-jarige Wateringse. In de Franse hoofdstad wordt op gravel gespeeld, en dat is een ondergrond waarop ze zich dit seizoen kan meten met de wereldtop. Bertens won in april het toernooi in Charleston (VS) en was twee weken geleden runner-up in het sterk bezette toernooi in Madrid. Hoever komt ze in Parijs?
  ... Lees meer >
 • article/BARS.jpg

  B.A.R.S.

  Loek Nieuwenhaag is B.A.B.S., buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. En een heel populaire! Niet zozeer omdat hij het trouwen van mensen zo goed doet, maar meer omdat hij de lookalike is van de acteur Anton Faber die de hoofdrol als trouwambtenaar speelt in de film ‘Voor eeuwig verbonden’. Daarin zit een trouwscène die voor veel mensen het toppunt van romantiek blijkt te zijn. Jammer genoeg heeft Loek een dijk van een faalangst en dan blijkt zijn vrouw Anneke opeens een bucketlist te hebben en die ook nog stante pede te willen afwerken. Dit is in een notendop het verhaal van de ontwapend leuke serie ‘B.A.B.S.’ die vanavond begint en waarin onder anderen Diederik Ebbinge, Bianca Krijgsman en Annet Malherbe een hoofdrol spelen.... Lees meer >
 • article/Daniele_Gati.jpg

  Ken uw klassieken

  U leert alles over wat muzikale meesterwerken zo bijzonder maakt in het AvroTros-programma ‘Ken uw klassieken’. Na de voorbeschouwingen van experts als de dirigenten Daniele Gatti, Otto Tausk en Ivan Fischer én musici van het Concertgebouworkest gaat u heel anders naar klassieke muziek luisteren en bovendien meer horen. In de eerste aflevering vertellen de dirigenten Gatti en Van Hessen over ‘Fantana di Roma’ van Ottorino Respighi uit begin twintigste eeuw en de opera ‘I vespri Siciliani’ uit 1855 van Giuseppe Verdi. Deze prachtige muziekstukken zijn aansluitend ook te horen in de uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti.
  ... Lees meer >
 • article/291voetbal_TK.jpg

  Uefa Champions League

  Met Liverpool en Real Madrid staan er twee voetbalgrootmachten in de finale van de Champions League. Liverpool won ‘de beker met de grote oren’ vijf keer, Real maar liefst twaalf keer, waarvan driemaal in de laatste vier jaar. Het sterren-ensemble rond Cristiano Ronaldo is favoriet, maar bleek in de halve finale tegen Bayern München kwetsbaar. The Reds, met de Nederlanders Van Dijk en Wijnaldum in de gelederen, hopen op de bevliegingen van spits Mohamed Salah. De 25-jarige Egyptenaar is dit seizoen uitgegroeid tot superster en maakte al meer dan veertig doelpunten. Het zou natuurlijk een droomscenario zijn als hij dat totaal opschroeft in de Champions League-finale.
  ... Lees meer >
 • article/TK1821_38_39_01.jpg

  Pieter Derks: Spot

  Cabaretier Pieter Derks heeft zich in de voorstelling ‘Spot’ één ding voorgenomen: alles en iedereen die zichzelf serieus neemt, moet worden bespot. In een sneltreinvaart stelt de 33-jarige Nijmegenaar vragen bij, én maakt hij vileine grapjes over nepnieuws, megalomane stadsbesturen, de Russen, hackers, Donald Trump, etnisch profileren en de zorg in Nederland. Twee keer bouwt Derks een rustpunt in, met mooie liedjes. Daaronder een voor zijn pasgeboren zoon, die hij graag nog een tijdje in de waan wil laten dat de wereld waarin hij is terechtgekomen een vrolijke speeltuin is.
  ... Lees meer >
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.