TrosKompas

 • Filmwijziging

  De films bij NET 5 starten een uur later, omdat er een dubbele aflevering van NCIS: Los Angeles wordt uitgezonden.... Lees meer >
 • article/7cmFransB.jpg

  Frans Bauer in Amerika

  In de nieuwe AvroTros-serie ‘Frans Bauer in Amerika’ reizen Frans en zijn vrouw Mariska, zonder kinderen, af naar Amerika. “We bezoeken daar bekende monumenten, en praten met gewone Amerikanen. Zo willen we Amerika weer eens van een andere kant laten zien.” Frans en Mariska krijgen in New York een rondleiding van Max Westerman, hebben door een bezoekje aan Graceland het idee dat Elvis nog leeft, praten in New Orleans met inwoners over de gevolgen van orkaan Katrina en bezoeken een fabriek waar ze pretzels leren maken. De eerste van acht afleveringen staat in het teken van de voorbereiding op de reis.... Lees meer >
 • article/TK1811_110_111_02.jpg

  Nederland verhuist!

  Verhuizen staat in de top 3 van meest stressvolle gebeurtenissen en toch blijven mensen massaal van huizen wisselen. Zeker nu de crisis achter de rug is en mensen het weer durven om geld uit te geven. Ook dit jaar verruilen naar verwachting ruim anderhalf miljoen mensen hun oude stulpje voor een nieuw exemplaar. In Nederland verhuizen wij gemiddeld negen keer in ons leven en dat is telkens weer enerverend. Doordat de band met de vertrouwde omgeving wordt verbroken, bijvoorbeeld. Of omdat veel mensen simpelweg niet houden van verandering. In het AvroTros-programma ‘Nederland verhuist’ volgt de camera het nieuwe begin en vertellen mensen hun verhaal.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_110_111_01.jpg

  Nu te zien!

  Axel Rüger is museumdirecteur van het Van Gogh Museum in Amsterdam, maar zijn interesse is breder dan die ene schilder. Vandaag leidt hij u rond door het Haagse Mauritshuis waar Jan Steen in het zonnetje wordt gezet. De schilder is vooral bekend van zijn chaotische huiselijke tafereeltjes waar we het spreekwoord ‘een huishouden van Jan Steen’ aan overhielden. Maar hier ziet u de andere kant van de schilder met 21 schilderijen over de Bijbel en mythologie, zoals ‘Mozes en de kroon van de farao’. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 31 mei.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_110_111_03.jpg

  Oefeninterland (Nederland - Engeland)

  Ronald Koeman maakt zijn debuut als bondscoach met een oefenwedstrijd tegen Engeland. Is zijn hand in dit duel meteen al zichtbaar? Een nieuwe coach (Ronald Koeman), een nieuwe directeur betaald voetbal (Eric Gudde), een nieuwe directeur topvoetbal (Nico-Jan Hoogma): bij de oefeninterland Nederland - Engeland worden ongetwijfeld heel wat handen geschud. Na een turbulente periode gaat de KNVB vol goede moed de toekomst tegemoet. Vooral van Koeman wordt veel verwacht. Hij moet het zieltogende Nederlands elftal naar nieuwe successen leiden. Zijn eerste opdracht is plaatsing voor het EK van 2020. En dat zonder toppers als Robben, Sneijder en Van Persie.... Lees meer >
 • article/Do1B.jpg

  Tijd voor Max

  De CliniClowns bestaan dit jaar 25 jaar, een goede aanleiding voor ‘Tijd voor Max’ om de organisatie eens goed in het zonnetje te zetten. De enthousiaste clowns die zijn aangesloten zorgen dat zieke kinderen weer even onbezorgd kind kunnen zijn, door écht contact te maken en hun verbeeldingskracht in te zetten. En dat is meetbaar goed voor de patiëntjes die door een bezoekje van de CliniClowns, die actief zijn in bijna elk Nederlands ziekenhuis met een kinderafdeling, even minder stress en angst ervaren. Het is dus een verantwoordelijke baan en er bestaat dan ook een strenge selectieprocedure met enkele audities en een stage. Bij de organisatie werken nu 76 clowns, 50 kantoormedewerkers en 200 vrijwilligers die samen in de afgelopen 25 jaar ruim 1,2 miljoen zieke en gehandicapte kinderen geluksmomenten hebben bezorgd.
  ... Lees meer >
 • article/Do2.jpg

  Dokters vs internet

  Ook in het derde seizoen van ‘Dokters vs. internet’ nemen huisartsen het op tegen BN’ers om de juiste diagnose te stellen bij echte patiënten. De bekende Nederlanders hebben internet tot hun beschikking, de artsen hun kennis. Wat doet presentatrice Anita Witzier als ze een kwaaltje heeft? “Ik denk in eerste instantie: het is vanzelf gekomen, het gaat vanzelf wel weer weg. Als dat niet gebeurt steek ik lang mijn kop in het zand... Tot ik uiteindelijk toch naar mijn huisarts ga. Met een ‘echte’ dokter heb je een dialoog. Ik stel vragen, maar zij stelt ook vragen terug, en dat is erg belangrijk.”

  ... Lees meer >
 • article/Do3.jpg

  De baby-industrie

  Als je als stel zelf geen kinderen kunt krijgen, maar ze wel wilt, ga je de mallemolen van de vruchtbaarheids-industrie in, laat de vierdelige documentairereeks ‘De baby-industrie’ zien. Omdat het in Nederland verboden is te betalen voor een draagmoeder of een eicel te doneren, zoeken ongewenst kinderloze stellen hun heil in het buitenland. Liesbeth Staats reist naar vier van de landen waar ze terechtkunnen: Oekraïne, Spanje, Georgië en de Verenigde Staten. “Ik zag hier hoe draagmoeders en eiceldonoren er slechter en ongelukkig van worden. Dat is hartverscheurend en dan blijft er van een roze wolk weinig over.”
  ... Lees meer >
 • article/Wo3.jpg

  The night shift

  In de ziekenhuisserie ‘The night shift’, over het wel en wee van de nachtploeg van de Eerste Hulp van het San Antonio Memorial Hospital, wordt een hoofdrol vertolkt door Brendan Fehr als dr. Andrew Alister. Wellicht kent u hem als Jared, de jongere broer van Booth uit de politieserie ‘Bones’, of als Dan Cooper, een rol die hij drie jaar lang speelde in ‘CSI: Miami’. In ‘The night shift’ komt Brendan uiteindelijk uit de kast als homoseksueel, maar in het dagelijks leven is de Canadese acteur getrouwd met zijn tweede vrouw Jennifer met wie hij drie dochters heeft. Van ‘The night shift’ zijn in totaal vier seizoenen gemaakt.
  ... Lees meer >
 • article/Wo2.jpg

  Het Klokhuis

  Momenteel zendt ‘Het klokhuis’ een tiendelige serie uit over de rol van water in ons land. In de vierde aflevering draait het om overstromingen. Een groot deel van ons land ligt onder zeewaterniveau, lager dus dan de zee en de rivieren. Daardoor is er altijd kans op overstroming en wat moet er dan gebeuren? In Marken vindt een grote crisisoefening plaats en iedereen, van de brandweer en het leger tot kinderen op scholen, staat paraat. Ook ‘Het klokhuis’-presentator Pascal bereidt zich voor. In
  de sketch is Said bang voor een overstroming en stelt Jonathan hem gerust: de dijken zijn hoog genoeg.... Lees meer >
 • article/3TK1811_74_75_04.jpg

  Nederland kiest: de uitslagen

  Het is verkiezingsdag en dus wordt er in de meeste van de 380 Nederlandse gemeenten gestemd. ‘EenVandaag’ kijkt in de vroege avond naar het verloop van deze dag en komt met de eerste prognoses over de opkomst en verwachtingen voor enkele belangrijke steden. Vanaf 20.35 uur neemt de NOS het over en zodra om 21.00 uur de stembussen gesloten worden, is het wachten op de eerste echte uitslagen. In 2014 kwamen de verzamelde lokale partijen op 27,8% van alle stemmen en dat was fors meer dan de 23,7% van vier jaar eerder. De grootste landelijke partij was het CDA met 14,4 procent van de stemmen. Rob Trip presenteert en Dionne Stax bedient de uitslagenhologrammen.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_74_75_02.jpg

  Keuringsdienst van waarde

  De paasdagen komen eraan en plots duiken ze dan weer overal op; kwarteleitjes. Maar waar komen die schattige, gevlekte eitjes nu ineens vandaan? Er blijkt iets heel vreemds aan de hand te zijn. Er gaan hardnekkige geruchten dat er flink wordt gerommeld met de herkomst van deze eieren. Men zegt dat Franse legbatterijeieren worden verhandeld als Nederlands scharrelproduct. Klopt dat? En hoe zit dat dan precies? ‘Keuringsdienst van waarde’ wil er natuurlijk ook het fijne van weten en speurt naar de herkomst van dit bijzondere, kleine ei.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_74_75_04.jpg

  Nederland kiest: het debat

  Morgen is het 21 maart, het begin van de lente. Maar dat is niet het enige, het is namelijk ook verkiezingsdag voor de gemeenteraad én het referendum over de Sleepwet. Traditiegetrouw wordt er aan de vooravond een debat gehouden, met kopstukken van de dertien partijen die zitting hebben in de Tweede Kamer. Beetje vreemd trouwens, die landelijke partijen aan de vooravond van gemeenteraadsverkiezingen waar ruim een kwart van de stemmen naar lokale partijen gaat. Daarom wordt er ook geschakeld met Enschede, Utrecht en Rotterdam waar lokale politici de degens kruisen. Presentator Rob Trip houdt de politici uit elkaar.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_74_75_01.jpg

  Hier zijn de Van Rossems!

  Maarten van Rossem (m.), broer Vincent en zus Sis bezoeken in een nieuw seizoen van ‘Hier zijn de Van Rossems!’ weer diverse steden en vertellen elkaar verhalen over die plaats. Ze doen dit droogkomisch, broodnuchter en met kennis van zaken. “Waarom slordige bejaarden, die niet voortdurend moeten schaterlachen, zo succesvol op tv zijn? Ik zou het je niet kunnen vertellen”, vertelt Maarten. “Maar ik vind het heel vermakelijk, en doe het programma met veel genoegen.” In dit seizoen bezoeken de Van Rossems Den Bosch, Gent, Amersfoort, Aken en Eindhoven. Ze trappen af met Groningen. Het Groninger Museum kan alvast niet op Maartens sympathie rekenen: “Ik vind het een aanfluiting.”
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_62_63_03.jpg

  Shakespeare and Hathaway: Private Investigators

  Mocht u door de fraaie beelden van de komische dramareeks ‘Zomer in Zeeland’ geïnspireerd zijn om Lekzand, waar deze zich afspeelt, ook eens te bezoeken, dan komt u bedrogen uit. Het pittoreske dorp is namelijk afkomstig uit de grote duim van de schrijvers van de serie. Dat heeft vooral een praktische reden: de bedenkers vreesden dat het een te zware belasting zou zijn voor een bestaand dorpje als er de hele zomer lang allerlei filmcrews rondlopen. Overigens zijn de meeste scènes überhaupt niet in Zeeland, maar in Noord-Holland opgenomen. Wel zo praktisch, gezien de reistijd.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_62_63_02.jpg

  Z doc: alles over de Indische Oceaan

  Vandaag, morgen en woensdag ziet u elke avond twee delen van de zesdelige natuurserie ‘Alles over de Indische Oceaan’. Deze oceaan heeft een oppervlakte van ruim 73 miljoen km2 en een gemiddelde diepte van bijna 4.000 m. De oceaan strekt zich uit van Oost-Afrika en het Arabisch schiereiland tot aan Indonesië en Australië. Ook de aangrenzende zeeën, golven en zeestraten behoren tot deze oceaan, zoals de Rode Zee, de Golf van Bengalen en de Grote Australische Bocht. In deze enorme plas water liggen heerlijke tropische vakantiebestemmingen als de Seychellen en de Maldiven, maar ook een afgelegen eiland met de naam Amsterdam.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_62_63_01.jpg

  Banking district

  ‘Banking district’ (ook bekend als ‘Quartier des banques’) is een nieuwe spannende dramaserie van Zwitserse/Vlaamse makelij. Het is zomer 2011 en de Zwitserse bankensector ligt sterk onder vuur vanwege het mogelijk opheffen van het bankgeheim. Opvallend genoeg raakt in diezelfde periode Paul Grangier (Arnaud Binard, 2de v.l.), de directeur van een familiebank, in coma. Zijn zus Elizabeth (Laura Sepul) neemt het beheer van de bank over. Zij vindt de plotselinge coma van haar broer zeer verdacht en doet onderzoek om achter de waarheid te komen.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_50_51_02.jpg

  Postcode loterij miljoenenjacht

  De komende vijf weken zit u weer op het puntje van uw stoel, want een nieuw seizoen van ‘Postcode Loterij miljoenenjacht’ gaat van start. Daarin zal alles weer draaien om stalen zenuwen, koelbloedigheid en lef. In elke aflevering strijden vijfhonderd kandidaten in de studio met maar één doel voor ogen: het felbegeerde koffertje met vijf miljoen euro winnen! Voor presentatrice Linda de Mol is dit haar 29ste seizoen, maar naar eigen zeggen heeft ze nog lang geen genoeg van het spannende spel. “‘Miljoenenjacht’ is een geweldig format, dat gaat gewoon niet snel vervelen”, aldus Linda.
  ... Lees meer >
 • article/TK1811_50_51_03.jpg

  Paralympische winterspelen

  Het zit er weer op. De twaalfde Paralympische Winterspelen zijn voorbij, alle wedstrijden gespeeld, de in totaal 240 medailles omgehangen en mascottebeer Bandabi kan bijna met pensioen. Vandaag alleen nog even optreden bij de sluitingsceremonie die opnieuw in het teken zal staan van de Koreaanse cultuur, met veel muziek, dans en symboliek. Ook wordt het olympisch vuur overgegeven aan een vertegenwoordiger van de Zomerspelen in Tokio, in buurland Japan. De volgende Winterspelen zijn trouwens ook in Azië, maar dan in de Chinese hoofdstad Beijing.
  ... Lees meer >
 • article/Zo1.jpg

  De reünie

  Een speciale aflevering van ‘De reünie’ staat in het teken van de vluchtelingenhulp op Lesbos. In 2015 was de vluchtelingenstroom vanuit Syrië op zijn hoogtepunt en kwamen bijna een half miljoen Syriërs aan op het strand van dit Griekse eiland. Honderden vrijwilligers staken er de handen uit de mouwen, onder wie Joost, die maandenlang op het strand stond om de bootjes met vluchtelingen op te vangen. Of Anita die duizenden winterjassen bij elkaar kreeg om de mensen in de kampen warm de winter door te krijgen. In ‘De reünie’ vertellen tien vrijwil-ligers hoe je zelf het verschil kunt maken.
  ... Lees meer >
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.