TrosKompas

 • article/TK1730_110_111_03.jpg

  Nieuwe series Veronica

  Bij Veronica twéé nieuwe series op één avond: ‘Man with a plan’ en ‘The odd couple’. De eerstgenoemde serie draait om huisman Adam Burns (gespeeld door Matt LeBlanc, l.). Als zijn vrouw fulltime gaat werken, ontdekt hij dat voor de kinderen zorgen een stuk lastiger is dan hij had gedacht. De serie is inmiddels verlengd met een tweede seizoen. In ‘The odd couple’, een remake van de oorspronkelijke reeks uit de jaren zeventig, speelt Matts ex-‘Friends’-collega Matthew Perry de gescheiden Oscar Madison. Uit nood trekt hij in bij zijn oude college-kamergenoot Felix Unger, die inmiddels ook weer single is. Van deze serie zijn drie seizoenen gemaakt.
  ... Lees meer >
 • article/2Schermafbeelding_2016-12-02_om_15.38.32.png

  Z doc: Het muzikale brein

  Muziek kan een grote invloed hebben op je stemming, maar wat gebeurt er eigenlijk in je brein als je naar muziek luistert, of muziek maakt? Dat is de vraag die Daniel Levitin hoopt te beantwoorden in de Z Doc ‘Het muzikale brein’. De wetenschapper schuift singer-songwriter Sting in een fMRI-scanner en bekijkt diens hersen-activiteit als hij naar verschillende soorten muziek luistert. Houdt Stings brein van eenvoudige of van complexe muziek, en wat zegt dat over hem? Momenteel trekt de voormalige zanger van The Police door Europa met zijn ‘57th & 9th Tour’, een mix van Police-klassiekers en songs van zijn nieuwste album.
  ... Lees meer >
 • article/TK1730_110_111_04.jpg

  Studio Sport (WK Atletiek)

  Een van de belangrijkste evenementen van deze sportzomer zijn de WK Atletiek in Londen. Tot en met 13 augustus rennen, springen en werpen de deelnemers zich een weg naar de medailles. Nederland doet mee met 25 atleten, van wie sommigen serieus kans maken op het erepodium. Dafne Schippers is als titelverdedigster favoriet op de 200 meter en Sifan Hassan kan op de 1.500 meter meedoen om de titel. Bij de mannen moet Nederland het vooral van de tienkampers hebben. Met name Eelco Sintnicolaas is de laatste tijd goed in vorm. Verder is het Nederlands vrouwenteam outsider op de 4 x 100 meter estafette. Maakt iedereen de verwachtingen waar?
  ... Lees meer >
 • article/TK1730_110_111_01.jpg

  Studio Sport (Beachvolleybal)

  Tot en met 6 augustus vinden in Wenen de WK Beachvolleybal plaats. Nederland is goed vertegenwoordigd, met vier duo’s bij de mannen en drie bij de vrouwen. Het koppel Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, vorig jaar in Rio de Janeiro goed voor olympisch brons, maakt ook nu kans op eremetaal. Bij de vrouwen is Manon Flier (r.) een van de blikvangers. De gewezen zaalvolleybalster speelt aan de zijde van de ervaren Marleen van Iersel. De teams zijn ingedeeld in groepen van vier; de 32 beste koppels gaan door naar de knock-outfase. De vrouwen spelen hun finale op zaterdag 5 augustus, de mannen een dag later.
  ... Lees meer >
 • article/8faa22af48fc975ff0c5f37d1f116d9e0fe1e31d_e3_-_spect.jpg

  Z doc: Spectaculaire bruggen

  Allerlei bruggen worden belicht in de driedelige documentairereeks ‘Spectaculaire bruggen’. TrosKompas zocht alvast wat bijzondere bruggenfeitjes bij elkaar. De oudste brug is de Ponte Fabricio in Rome, die in 62 voor Christus gebouwd werd en dus al ruim twintig eeuwen mensen naar de overkant brengt. De hoogste brug is de Beipanjiang Bridge in het bergachtige zuidwesten van China; de rivier ligt een duizelingwekkende 565 meter lager. De langste brug is de Danyang-Kunshan Grand Bridge, een eindeloze spoorbrug op het traject Nanjing-Shanghai. Hij heeft een lengte van bijna 165 kilometer, ongeveer de afstand van Utrecht naar Leeuwarden!
  ... Lees meer >
 • article/TK1730_98_01.jpg

  Het uur van de wolf: 10CC

  De komende weken herhaalt ‘Het uur van de wolf’ een verzameling internationale popdocumentaires over 10CC, Mavis Staples en The Wrecking Crew. Vanavond staat 10cc in de schijnwerpers. Graham Gouldman, Eric Stewart, Lol Creme en Kevin Godley (v.l.n.r.) experimenteerden er in de jaren zeventig lustig op los in hun zelfgebouwde Strawberry Studio in Noord-Engeland. Dat leidde tot monsterhits als ‘The Wallstreet shuffle’, ‘The things we do for love’ en ‘I’m not in love’. Met veel humor vertellen de bandleden over hun korte samenwerking, die op het hoogtepunt van hun roem in 1976 werd beëindigd. Godley en Creme gingen toen verder als duo.
  ... Lees meer >
 • article/774170.jpeg.jpg

  2 doc: De vuile sprint van '88

  De sportwereld wordt geregeld opgeschrikt door individuele dopinggevallen, maar het gebeurt niet vaak dat een hele wedstrijd in het teken staat van verboden middelen. ‘2Doc: De vuile sprint van ’88’ gaat over zo’n wedstrijd. Van de acht deelnemers aan de 100 meter hardlopen tijdens de Olympische Spelen in Seoel zijn er later maar liefst zes in verband gebracht met doping. Winnaar Ben Johnson liep de volgende dag al tegen de lamp; onder anderen de nummers twee en drie, Carl Lewis en Linford Christie, raakten later in opspraak. In de documentaire blikken alle acht deelnemers terug op die memorabele sprint.
  ... Lees meer >
 • article/TK1730_86_87_03.jpg

  2 doc: the grown ups

  De documentaire ‘The grown-ups’ gaat over een stel vrienden in Chili, die allemaal het syndroom van Down hebben en elkaar kennen van dezelfde cateringschool. Ze zijn de veertig gepasseerd, maar hebben moeite met volwassen onderwerpen als seks, geld en verantwoordelijkheden. Twee van hen willen bijvoorbeeld trouwen, wat niet mag van de Chileense wet. Het knappe van de documentaire, die het goed deed op filmfestivals, is dat hij niet prekerig of te kinderlijk is. Hij laat de vrienden gewoon zien zoals ze zijn, zonder tussenbeide te komen. Een fraai portret van een bijzondere groep.
  ... Lees meer >
 • article/131917.jpeg.jpg

  De jaren 50, 60 en 70

  Grote gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis samengevat in een kort en bondig drieluik. De oude, vertrouwde Polygoon-stem van Philip Bloemendal neemt de kijker mee terug in de tijd. In 45 minuten komen vandaag de jaren vijftig voorbij. Productieve jaren waarin Nederland na de Tweede Wereldoorlog weer moest worden opgebouwd. Verder beelden van nieuwe woningen, een geboortegolf, andere muziek, de Watersnoodramp uit 1953 en de emancipatie. In de volgende afleveringen mogen we meezingen met Luv’, nog een keer klappen voor Mies Bouwman en haar fantastische prestatie tijdens de 24-uursuitzending ‘Open Het Dorp’ en gloeien van trots bij de officiële opening van de Deltawerken.
  ... Lees meer >
 • article/1TK1730_74_01a.jpg

  Penoza

  Het vijfde en tevens laatste seizoen van ‘Penoza’ gaat op 27 augustus van start. Tot die tijd worden op werkdagen alle oude afleveringen herhaald. Vandaag is de aftrap en ziet u hoe Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) haar eerste voorzichtige schreden zet op het criminele pad, nadat haar echtgenoot is geliquideerd. Hendrickx blijft na ‘Penoza’ nog in criminele sferen hangen, want ze wordt de presentatrice van ‘Kroongetuige’, dat in het najaar bij RTL 4 wordt uitgezonden. Hierin moeten negen bekende Nederlanders een fictieve moord in het Zweedse dorpje Öregrund zien op te lossen.
  ... Lees meer >
 • article/3106.w630.0.b908504.jpeg.jpg

  Lady Di & Dionne

  Dionne Stax duikt in de vijfdelige serie ‘Lady Di & Dionne’ in het leven van Diana Spencer. 31 augustus is het precies twintig jaar geleden dat de voormalige prinses van Wales verongelukte in een Parijse tunnel en de wereld in rouw achterliet. Het fascineerde de destijds twaalfjarige Dionne mateloos. Wat maakte Diana zo bijzonder dat zoveel mensen verdriet hadden om haar dood? En wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de Britse én Nederlandse monarchie? Dionne praat met mensen die Diana van dichtbij hebben meegemaakt. Dionne: “Het was een bijzondere vrouw, ontzettend jammer dat ik haar nooit heb ontmoet.” ... Lees meer >
 • article/TK1730_74_02.jpg

  Villa Roma

  Presentator Wilfred Kemp ontvangt in het interviewprogramma ‘Villa Roma’ in een Romeins appartement bekende Nederlanders. Tegen de achtergrond van de Eeuwige Stad gaat hij op zoek naar hun bezieling. In de eerste aflevering van deze reeks herhalingen wordt het spits afgebeten door Yvon Jaspers. In de warme Italiaanse zon komt de presentatrice tot rust na een druk, maar weer succesvol seizoen van ‘Boer zoekt vrouw’. Ze viert zelfs haar 42ste verjaardag in Rome en kijkt na het ontwaken vanuit haar slaapkamer uit op de fameuze schoonheid van de Italiaanse hoofdstad. Volgende week komt Daphne Bunskoek logeren in het appartement.... Lees meer >
 • article/TK1730_62_63_04.jpg

  A place to call home

  Vanaf vandaag kunt u kijken naar het derde seizoen van de Australische dramaserie ‘A place to call home’. Deze reeks speelt zich af in de jaren vijftig en volgt het wel en wee van de Joodse vroedvrouw Sarah Adams (gespeeld door Marta Dusseldorp). Na 20 jaar keert zij vanuit Engeland terug naar haar geboorteland Australië. Al tijdens de reis komt ze in contact met de steenrijke familie Bligh, met alle gevolgen van dien. De komende twee weken zendt NPO 2 herhalingen uit, maar vanaf 15 augustus kunt u kijken naar het gloednieuwe vierde seizoen van de serie. Het vijfde is inmiddels in de maak.

  ... Lees meer >
 • article/TK1730_62_63_01.jpg

  We zijn er bijna!

  Na eerdere trips naar Corsica en Sardinië, Spanje, Roemenië en Bulgarije, Italië, Griekenland, en Spanje en Portugal, doorkruisen de fitte ouderen van ‘We zijn er bijna!’ nu Ierland en Noord-Ierland. Het is inmiddels een favoriet omerprogramma met een vaste schare trouwe kijkers. Aan de ene kant omdat er veel fraaie beelden zijn van de culturele en landschappelijke hoogtepunten, maar ook vanwege alle kneuterigheid rond jeu de boules en het wassen van de caravan. Én om het lief en leed van de kampeerders dat de meereizende presentatrice Martine van Os weet los te krijgen. ... Lees meer >
 • article/undercover_stings_AppleTV_universal_search_1080x108.jpg

  Undercover Stings

  Het realityprogramma ‘Undercover stings’ gaat over de gevaren waaraan undercoveragenten zich blootstellen. Als agenten -infiltreren in criminele bendes moeten ze het vertrouwen winnen van levensgevaarlijke personen en zo belangrijke informatie proberen te verkrijgen. De agenten moeten constant op hun hoede zijn, want als iemand ze ontmaskert zijn ze hun leven niet zeker. Ook de politie in Nederland kent ‘undercover gaan’ als opsporings-methode. De eenvoudigste vorm is ‘in burger gaan’: de agent loopt in vrijetijdskleding, draagt zijn handboeien en pistool onzichtbaar en kan zich altijd legitimeren.
  ... Lees meer >
 • article/TK1730_50_51_02.jpg

  Formule 1: Hongarije

  De Hungaroring is geen stratencircuit, maar toch wordt de grand prix die hier al sinds 1986 plaatsvindt vaak vergeleken met
  die van Monaco. Het smalle circuit bij Boedapest met zijn vele bochten biedt net als in Monaco weinig inhaalmogelijkheden. De coureurs met een goede startpositie hebben tijdens de Formule 1-race dus automatisch kans op een goed eindresultaat. Dan moeten ze de race wel uitrijden, en vooral Max Verstappen weet dit seizoen dat zoiets niet altijd eenvoudig is. Door technisch malheur en domme pech haalt de jonge Nederlander vaak de finish niet. Hopelijk heeft hij in Boedapest meer geluk.
  ... Lees meer >
 • article/TK1621_38_39_02.jpg

  Tv monument

  In ‘Tv monument: ’, gemaakt door Han Peekel, vertelt deze keer Marc-Marie Huijbregts zijn levensgeschiedenis. Opmerkelijk hierin is de rol van zijn moeder. Ook gaat het veel over zijn cabaret. De voorstellingen die Marc-Marie brengt hebben een bijna schaamteloze openheid en geven een ragfijn inzicht in zijn diepste zielenroerselen. Marc-Marie is ook veel te zien als acteur op televisie. Hij speelde een hoofdrol in de serie ‘’t Schaep met de 5 pooten’ en heeft zelfs een klein rolletje gehad in ‘Goede tijden, slechte tijden’, waarin hij in 1997 Max Lubeck speelde. Komend seizoen staat hij, net als de afgelopen maanden, in de theaters met zijn voorstelling ‘Getekend’.
  ... Lees meer >
 • article/TK1730_50_51_01.jpg

  Zomergasten + film

  Als tweede gast van ‘Zomergasten’ schuift Eberhard van der Laan aan. “Het is een aan-leiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven”, aldus de burgemeester van Amsterdam. In de zeven jaar dat Van der Laan dit ambt bekleedt, heeft hij veel waardering geoogst voor zijn empathische maar ook doortastende manier van optreden. Groot was de schok toen hij afgelopen januari liet weten ongeneeslijk ziek te zijn. ... Lees meer >
 • article/TK1730_38_39_01.jpg

  Katy Perry: The Prismatic world tour

  Katy Perry is te zien met een registratie van ‘The ­prismatic world tour’. Het is een waar visueel spektakel met theater, acrobatiek en exotische kostuums. Maar het gaat natuurlijk om de muziek: de popster brengt hits ten gehore als ‘Roar’, ‘Firework’, ‘I kissed a girl’ en ‘California gurls’. Deze tour ondernam ze in 2015, en mede daardoor was ze in dat jaar met 135 miljoen dollar de best verdienende artiest. Het jaar daarop deed Perry het rustig aan en verdiende ze ‘maar’ 41 miljoen, waardoor ze de eerste plek aan collega Taylor Swift moest afstaan.... Lees meer >
 • article/Mart_Smeets_2007_.jpg

  Tv monument

  Mart Smeets, die vanavond zijn ‘Tv monument’ krijgt, is zélf een monument. Mogen wij dat zeggen? Ja, dat mogen wij zeggen! De 70-jarige sportverslaggever was een veelbelovend basketballer. Met zijn 1,94 meter speelde hij zelfs enkele oefenduels met het Nederlands team. Via de dagbladjournalistiek kwam hij in 1973 bij ‘Studio sport’ terecht, waarvoor hij onder andere 42 keer de Tour de France versloeg en 40 keer de Amstel Gold Race. In 2016 nam hij als freelancer afscheid bij ‘Studio sport’ (hij klust nu bij voor Ziggo Sport) met de olympische basketbalfinale VS - Servië. Zijn laatste woorden: “Het was een eer en genoegen om voor u te werken. Goeiendag.”
  ... Lees meer >
Deze website maakt gebruik van Cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.