TrosKompas

STAD & LAND

Urk

Waar al meer dan 1.000 jaren in de zee een heuvel stond”, luidt de eerste regel van het Urker volkslied. Het voormalige eiland in de Zuiderzee ligt nu op het westelijke puntje van de Noordoostpolder. Dat het ooit een eiland was, is vooral te zien aan de Hoge Klif aan de westelijke kant, die tot negen meter boven NAP reikt. Urk heeft het hoogste geboortecijfer van Nederland, is met 27 kerken op ruim twintigduizend bewoners erg gelovig en heeft veel zangkoren. Het centrum bestaat uit vele smalle klinkerstraatjes - ginkies genoemd - die een waar doolhof vormen. Elke zaterdag zijn er tochten met een gids. Die voert de gasten langs de Ommelebommelestien waar volgens een legende de Urker kindertjes vandaan komen, langs de plek waar een pot met gouden munten gevonden is en langs de ‘kauwgumginkie’ waarbij de gids uitlegt waar die bijnaam vandaan komt.


Urk in wintersferen
Op 29 en 30 november is Urk in Wintersferen. Op dit jaarlijkse feest steekt de bevolking zich in authentieke kledij en kan de bezoeker historische figuren tegenkomen. Dit jaar staat Urk in Winter-sferen in het teken van de zeven plagen die het eiland troffen, zoals een asregen, hordes muizen en massale vissterfte.
urkinwintersferen.nl

 

Vis eten
Urk heeft de grootste visserijvloot en een prima plek om vis te eten. Het
chique De Boet, volgens Lekker.nl het beste restaurant van Flevoland.
restaurantdeboet.nl

Vuurtoren
De vuurtoren van Urk is in 1905 vijf meter verhoogd vanwege een nieuw gebouwde hoge kerk die het licht blokkeerde. Hij is nu 18,5 meter hoog en op aanvraag te bezichtigen.

Bijzonder Urk
Urk is een van de weinige plaatsen waar een Marskrater naar vernoemd is. Nog unieker: Urk heeft tot drie provincies behoord: Noord-Holland, Overijssel en Flevoland.