TrosKompas

STAD & LAND

Nuenen

Het Brabantse Nuenen is vooral bekend als het Van Gogh-dorp. De schilder woonde er slechts twee jaar, maar was ongelooflijk productief. Hij schilderde er 194 schilderijen en dat is maar liefst een kwart van het totale werk van de Nederlandse schilder. Ook het wereld­beroemde ‘De aardappel­eters’, tevens als standbeeld in de gemeente te zien, schilderde hij in Nuenen. Wie door het dorp loopt en een van de vele Van Gogh-wandel-, fiets-, step-, auto- of zelfs trapkar-routes volgt, ziet veertien gebouwen die op z’n schilderijen voorkomen. Daaronder zijn het Van Gogh-kerkje waar zijn vader predikant was en de Opwettense watermolen met het grootste waterrad van heel Brabant. Het is als het ware alsof je door Van Goghs oeuvre loopt.
vangoghvillagenuenen.nl

Nuenen nu: Ierse muziek
Zondag 3 november 2019 klinken er Keltische klanken uit kroegen in Nuenen. Tijdens het Iers Sessie Festival spelen muzikanten in zes verschillende café’s bekende en minder bekende Ierse folkmuziek.
ierssessiefestivalnuenen.nl

Museum Vincentre
In een vroeger woonhuis van Vincent van Gogh huist Vincentre, dat geen werk van de schilder heeft, maar wel zijn relatie met Nuenen goed uitlegt. Hier zijn ook wandelroutes verkrijgbaar.

Fietspad Daan Roosegaard
Alsof je over Van Goghs schilderij ‘De sterrennacht’ fietst. Fonkelende steentjes in dit bijzondere fietspad in Eindhoven nemen overdag zonlicht op en zorgen ’s avonds voor spektakel.

App met Van Gogh routes
Er zijn verschillende apps voor Nuenen en omgeving. ‘Van Gogh’s streken’ geeft bijvoorbeeld veel informatie en brengt u bij alle plaatsen die hij geschilderd heeft.