TrosKompas

STAD & LAND

Rijswijk

Er zijn drie Nederlandse plaatsen die Rijswijk heten, maar die in Zuid-Holland is veruit het grootst en bekendst. Op die plek, tussen Delft en Den Haag wonen al zeker sinds 3800 voor Christus mensen op een voormalige strandwal.

In de eerste eeuwen van onze jaartelling maakte Rijswijk deel uit van het Romeinse Rijk. Vanaf de late middeleeuwen werden in Rijswijk verschillende kastelen, buitenplaatsen en landhuizen gebouwd in wat nu de Landgoederenzone heet, een groot groengebied. Het grootste gebouw was paleis Huis ter Nieuwburg waar in 1697 de Vrede van Rijswijk werd getekend. Het paleis is weg, in het Rijswijkse Bos ziet u alleen nog twee vijvers en een gedenknaald die is gemaakt van het puin van het paleis.

Nu in Rijswijk
Rijswijk heeft een trein-station dat door reizigersorganisatie Rover tot meest onaangename van het land werd gekozen. En dat ondanks de bijzondere glazen piramides die boven de ondergrondse tunnelbuis zijn gebouwd. Fraaier zijn de stations en trajecten die te bekijken zijn tijdens de Nederlandse Modelspoordagen op 11 en 12 januari. In De Brood-fabriek, vroeger een van de grootste bakkerijen van het land, vindt u alles op modelspoorgebied.
modelspoordagen.nl

Kerk
De Oude Kerk is een rijksmonument dat in de vijftiende eeuw zijn huidige vorm kreeg. Op de begraafplaats ligt Hendrik Tollens, auteur van ‘Wien Neêrlands bloed’ dat van 1816 - 1932 ons volkslied was.

 

Theater
Vergeleken met de Oude Kerk is de Rijswijkse schouwburg uit 1991 gloednieuw. Het moderne gebouw aan het water werd in 2015 uitgeroepen tot Theater van het Jaar. rijswijkseschouwburg.nl

 

Winkel
Een bijzondere winkel is Hummes. Vernoemd naar een stripfiguur is het een lunchroom. Er worden ook brocante en elfjes verkocht. Er is zelfs een boeddhatempel. Hummes.nl