TrosKompas

STAD & LAND

Nieuw-Amsterdam

Het Drentse Nieuw-Amsterdam vormt een tweelingdorp met het eraan vastgegroeide Veenoord. Eind negentiende eeuw werd hier grond gekocht door Amsterdamse beleggers die het naar hun eigen stad vernoemden. Het dorp groeide vanwege de turf en het veen, dat bijna goudkoortsachtige taferelen veroorzaakte. Daarom werd deze streek destijds Drents Californië genoemd. Fraaie gebouwen zijn het voormalige postkantoor, dat nu een horecabestemming heeft, de molen De Nooitgedacht uit 1861 en het Van Goghhuis, waar de schilder in 1883 verbleef en onder andere de ophaalbrug over het kanaal vereeuwigde. Nu is het een museum en restaurant waar u Van Gogh-tosti’s kunt eten. Ontdek meer over Van Gogh bij een bezoek aan het Veenpark in het nabijgelegen dorp Barger-Compascuum. Daar is de extra museumroute ‘Ezels van Vincent’, met een route via rode schildersezels.

Kunstroute
Op zaterdag 5 oktober 2019 is er een kunstroute door Nieuw-Amsterdam. Kunstenaars exposeren hun werk in hun atelier of een andere mooie locatie, zoals de molen. Zie kcroutedeverbinding.nl voor een kaart met de route. U kunt ook gratis fietsen lenen via Zantingh Tweewielers. Die moeten wel gereserveerd worden.

Op fietse
De Skik-songtekst ‘Op fietse’ leest als een fietsroute en die is er ook echt. Natuurlijk rijdt u ook door Nieuw-Amsterdam, want regel 6 luidt: ‘Neij Amsterdam en dan langs ’t Dommersknaal’.
route.nl

 

Varen, varen
Vincent Van Gogh kwam met de snikke (een trekschuit) van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam en vond dat nogal een eind. Er zijn kortere rondvaarten met gids te boeken op een snikke uit 1907.
snikke.nl

 

Per spoor
De turf werd vroeger afgevoerd per schip en per trein. Dat laatste is te zien bij het Smalspoormuseum. Een rondrit voert langs de turfstrooiselfabriek en de unieke viersporige smalspoorremise uit 1910.
smalspoorcentrum.nl