TrosKompas

STAD & LAND

Hoorn

Het Noord-Hollandse Hoorn heeft al sinds 1356 stadsrechten en bloeide op als Zuiderzeehaven waar de VOC en de WIC hun schepen lieten vertrekken. Zoals De Halve Maen, een slank maar zeewaardig schip dat in 1609 het latere New York aandeed. Er is een replica gebouwd die zeiltochten maakt op het IJsselmeer. Hoorn is na Amsterdam de stad met de meeste monumenten. Zoals de markante Hoofdtoren aan de haven, een voormalige vuur- en verdedigings­toren. Kijk tijdens een rondwandeling vooral naar boven; Hoorn telt meer dan tweehonderd gevelstenen, waaronder zeer fraaie exemplaren, zoals die van het pand ‘De gekroonde Jaagschuit’ op Breed 38. Vroeger zat hier een branderij van Turkse koffie, nu een mooie notenbar.

Hoornse kermis en lappendag
De Hoornse kermis (10-19 augustus) is ruim 550 jaar oud en een van de grootste van ons land. Het is de enige kermis die op de lijst van immaterieel erfgoed prijkt. Destijds moesten curiositeiten zoals dames met drie borsten de mannen bezighouden, terwijl de vrouwen op de jaarmarkt kleding kochten. Nog altijd wordt de kermis afgesloten met een lappenmarkt (19 augustus).

kermis-hoorn.nl

Scheepje varen
Hoorn bekijkt u het best vanaf het water. Watertaxi Hoorn vaart met Noorse reddingsloepen die precies smal genoeg zijn. Een gids vertelt wetenswaardig­heden. Aanrader!
watertaxihoorn.nl

Daar in dat kleine café
In ’t Schippershuis aan de haven schreef Pierre Kartner ‘Het kleine café aan de haven’. Aan de tafel naast de deur, op twee bierviltjes. De wereldhit is in ruim vijftig talen uitgebracht en klinkt er elke dag.
https://www.schippershuishoorn.nl

Gouden eeuw
2019 is Gouden Eeuw-jaar in Hoorn. Er is een speciale fiets- en wandeltoer en de gevel van het Westfries Museum is vanaf 15 augustus het decor voor de 3D-show ‘Twee graden’.
ikhouvanhoorn.nl