TrosKompas

STAD & LAND

Breda

Het Brabantse Breda kent een lange geschiedenis. De plaats bestaat al minimaal sinds de twaalfde eeuw en de naam is waarschijnlijk afkomstig van de Aa, een beek die langs Breda stroomt en bij overstromingen nogal breed werd. Brede Aa, Breda.

In ‘De paarse heide’, het volkslied van Breda, wordt de Aa genoemd, net als de rivier de Mark, waar ooit eens een zeehond werd gezien. Als garnizoensstad telt Breda tal van bijzondere gebouwen. De Sint-Antoniuskathedraal met zijn Griekse invloeden, het Spanjaardsgat met twee geschutstorens en het Begijnhof uit 1237 zijn de moeite waard.

Breda werd in 2019 uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland, en niet voor niets. Er zijn tal van leuke winkels. A Cup of Cake heeft een cupcake-automatiek, De Beyerd werd tot Beste Biercafé van Nederland uitgeroepen en bij Hesemans wordt al sinds 1870 speelgoed verkocht.
visitbreda.nl

Breda nu: Cultuurnacht
Op 25 januari 2020 bruist Breda nog meer dan anders. Tijdens de ­Cultuurnacht openen musea, galeries, theaters en andere culturele instellingen hun deuren tot ver na de normale sluitingstijd. Op meer dan 75 plekken is er iets bijzonders te doen.
cultuurnachtbreda.nl

Kleurrijk Breda
Op tachtig voormalig blinde muren zijn bijzondere schilderingen gemaakt. De hoogste is maar liefst 27 meter. Ontdek ze via een app, de website of een rondleiding met een gids.
blindwalls.gallery

 

Oranje Breda
Breda is de Oranjestad waar de familie Van Nassau woonde. Ze jaagden in stadspark ’t Valkenberg en in de Grote Kerk liggen Nassaugraven. Bakker Dennis de Jong verkoopt Nassaubollen.
dejongdeli.nl

 

Groen Breda
Zuidelijk van Breda ligt het Mastbos, 500 jaar geleden aangeplant om hout te leveren voor scheepsbouw. Inmiddels staat het vol eeuwenoude bomen. Een vriendelijk vlonderpad voert over vennetjes.