TrosKompas

STAD & LAND

Opmeer

Wie Nederland trefzeker aan een buitenlander wil omschrijven, kan het best het polderlandschap van Opmeer gebruiken, met dijken, slootjes, rietkragen, molens en weidse zichten.

Deze gemeente in Noord-Holland is waarschijnlijk al duizenden jaren bewoond; er is zelfs een skelet opgegraven uit 2500 voor het begin van onze jaartelling. De reconstructie staat in archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum. Een recenter verleden ontdekt u in Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud in een authentieke stolpboerderij uit 1900. De omgeving nodigt ’s zomers uit tot fietsen en kanoën. Ook in de winter is een tochtje over de Zomerdijk bij Spanbroek een aanrader, of (voor de echte fanatici) over de 126 km lange Westfriese Omringdijk.
opmeergewoonanders.nl

Valentijn in Opmeer
Volgende week is het Valentijnsdag en er zijn bijzondere overnachtingsplekken in Opmeer. In de Controversy Tram Inn overnacht u in een tram of ufo. De meest luxe tram heeft een Mexicaans thema met cactussen en een jacuzzi. De Restinn in Aartswoud heeft leuke driehoekige, houten huisjes. Een toepasselijk uitje kan een bezoekje aan buurtschap Paradijs zijn. Het zijn maar een paar huizen, maar er is wel een (vaak gestolen) plaatsnaambordje. Leuke plaats voor een selfie.
controversy.nl

Theaterkerk
In een kerkje uit de zestiende eeuw dat als schapenstal gebruikt werd, is nu theaterkerk Wadway gevestigd.
De optredens zijn op de originele kerkvloer met grafstenen.
theaterkerkwadway.nl

 

Een tuincentrum?
Een tuincentrum? Jazeker, maar De Boet is het grootste van Noord-Holland en zelfs op een gure winterdag waant u zich er in de tropen. Vanaf februari is alles in voorjaarssfeer.
deboet.nl

 

Boe! Een museum
Er zijn geen schilderijen maar levende koeien in het Rundveemuseum. Het zijn bedreigde Hollandse rassen zoals de baggerbonte, lakenvelder en heidekoe. Elke eerste zondag van de maand open.
rundveemuseum.nl