TrosKompas

STAD & LAND

Rosmalen

Rosmalen valt onder de gemeente Den Bosch, maar is veel ouder dan zijn grote buurman. Al in 815 werd de plaats genoemd, al heette die destijds nog Rosmalla. Die naam komt mogelijk van paarden (ros) want er was vroeger een grote paardenmarkt. Rosmalen ligt op een zandrug naast de Maas en wordt daarom tijdens carnaval omgedoopt tot Zandhazendurp.

De gemeente is nooit erg rijk geweest en enkele grotere, historische gebouwen zijn verdwenen. In de nieuwbouwwijk Overlaet geeft een heuvel met een oude Lindenboom uit de achttiende eeuw aan, waar nonnenklooster Annenborch heeft gestaan. Net zo oud is de Standerdmolen. Die stamt al uit 1732, geen wonder dat zowel de straat (Molenstraat) als de wijk (Molenhoek) ernaar vernoemd is. Elke eerste zaterdag van de maand is de molen te bezichtigen.

Oldtimerbeurs
Van 1987 tot 2003 was het Autotron in Rosmalen een Automuseum met enkele attracties. De auto’s zijn nu te bezichtigen in het Louwman Museum in Den Haag. Op 9 en 10 november moet de autoliefhebber echter weer in Rosmalen zijn. Vanwege het 120 jaar bestaan van Opel ligt de nadruk op dat merk, met zo’n vijftig oude Opels, zoals de groene Laubfrosch uit 1925, die Boomkikker wordt genoemd. Daarnaast zijn er een Opel-fiets en zelfs een Opel-koelkast.

Woestijn
Vanaf de A59 is het niet te zien, maar vlak langs de A59 ligt een prachtig natuurgebied: de zand-verstuiving van Rosmalen. Het is net alsof je door een woestijn loopt.

Gevangeniskerk
Op de plek van de Sint Lambertuskerk stond al in de twaalfde eeuw een houten kerk. De huidige kerktoren dateert uit 1430 en heeft ooit dienstgedaan als gevangenis.

Rosmalens Ros
Ros Conceptstore aan de Dorpsstraat is een winkel waar kunstenaars en creatievelingen hun waren verkopen, zoals touw met ledlicht en toverthee. Leuk om rond te snuffelen.