TrosKompas

Stad & land

Mooie badplaatsen in Nederland

Omdat Nederland zoveel aantrekkelijke kustplaatsen heeft, is een keuze maken niet altijd makkelijk. Plekken als Zandvoort, Scheveningen en Bloemendaal zijn heel bekend, maar er zijn ook nog genoeg plaatsjes die wat minder opvallend zijn. En minstens zo leuk om te bezoeken.

strand-reddingsbrigade-callantsoog 

Callantsoog

Dit dorpje in de kop van Noord-Holland is een van de oudste badplaatsen van ons land. Op het fijne en schone zandstrand is van alles te doen zoals beachvolleyballen, vliegeren en paardrijden. Er zijn ook strandtenten waar de innerlijke mens kan worden bediend. In het zuiden van Callantsoog ligt trekvogelgebied het Zwanenwater dat bestaat uit duinen, heidevlakten, moerassen, dennenbossen en duinmeren. U kunt hier vogels spotten, maar het is ook een heerlijke plek om te wandelen. Er is een twee en 4,5 kilometer route. In de omgeving van het dorp kunt u fijn fietsen.

callantsoog-info.nl


 GettyImages-175435051 © GettyImages

Egmond aan Zee

Zonaanbidders, maar ook wandelaars en natuurliefhebbers, kunnen in Egmond aan Zee hun hart ophalen. De plaats heeft uitgestrekte stranden waarover het heerlijk wandelen is, maar grenst ook aan het Noord-Hollands Duingebied waar het prachtig fietsen is en waar u zomaar Schotse hooglanders en konikpaarden kunt tegenkomen. In Egmond staat een van de oudste, nog actieve vuurtorens van Nederland, de Jan van Speijk, die u kunt bezichtigen (wel 137 traptreden op!) en in het centrum staan mooie oude vissershuisjes. De geschiedenis van Egmond gaat meer dan duizend jaar terug, de eerste huisjes verschenen al in 977.

egmond.nl


 

 1501

Cadzand-bad

U moet er wel voor naar het uiterste zuiden van ons land, maar Cadzand-bad, vlak tegen de Belgische grens aan in Zeeland, is zeker een bezoekje waard. Tijdens eb kunt u via natuurgebied het Zwin zo naar Knokke wandelen en het is er ook goed strandjutten. Dat komt doordat de Deltawerken de stromingen in zee hebben veranderd waardoor er vaak bijzondere schelpen, haaientanden en andere voorwerpen op het strand aanspoelen. Op de boulevard van Cadzand-Bad kunt u terecht voor tal van bijzondere winkeltjes én het langste kunstwerk van Europa. Dat bestaat uit 1,1 kilometer aan pilaren en lampen.

cadzand-bad.eu/nl


 

 ANP-419803445 © ANP

Ouddorp

Kenners noemen dit dorp in Zuid-Holland de mooiste badplaats van Nederland, mede omdat de kustlijn maar liefst achttien kilometer lang is en de stranden breed. Daarbij is het een echt watersportparadijs en een prima startpunt om de mooie natuur op Goeree-Overflakkee te verkennen. In het dorpje vindt u leuke winkeltjes en restaurants en er is een vuurtoren waar vandaan een prachtige wandeling begint, dus ook voor de niet-watersporters is het er heerlijk toeven. Nabij Ouddorp ligt Stellendam waar in de zeehondenopvang zieke dieren worden verzorgd die u kunt bezoeken. 
ouddorp.nl


Vlieland

Vliehors Expres 2

Hier waant u zich met een beetje fantasie op Ibiza, waardoor het eiland ook bekendstaat als Vliebiza. Het is er net zo relaxed als op het Spaanse eiland en u vindt er de mooiste stranden van Nederland. Naast eindeloze strandwandelingen kunt u op Vlieland ook heerlijk fietsen door de prachtige natuur of van het uitzicht genieten vanaf de vuurtoren De Rode Kabouter. Een ritje met de Vliehors Express over de Sahara van het Noorden is ook zeer de moeite waard. Die gaat o.a. naar het beroemde drenkelingenhuisje.

vlieland-info.eu