TrosKompas

STAD & LAND

Tiel: Fruitstad

Tiel is een van de oudste steden van Nederland. In 896 kreeg de plaats al tolrecht dankzij de gunstige ligging tussen de Waal en de Linge. De Sint-Maartenskerk uit 1420 met zijn tufstenen klokkentoren, de Waterpoort uit 1647 en het Ambtmanshuis, dat nu dienstdoet als stadhuis, getuigen van de rijke historie. Tegenwoordig is Tiel vooral bekend als fruitstad, met in de nabije omgeving veel kwekers van kersen en ander fruit. Geen wonder dat fruitmannetje Flipje de stadsmascotte is. Zijn standbeeld staat sinds 1993 op de Groenmarkt, er zijn bankjes met Flipje-strips, en er is een Flipje en Streekmuseum.

Fruitcorso
Net zo vermaard is het enige rijdende fruitcorso ter wereld. Het 59ste corso vindt plaats op 21, 22 en 23 september 2019. Achttien wagens met soms wel 1.500 kilo fruit, zaden en groente strijden om de prijzen. Net als vorig jaar is er een Corso by Night, met kunstig belichte wagens. Ook zijn er een kindercorso, foodtruck-festival en fruitmozaïeken op de stadsgrachtwallen. Op 13 en 14 september 2019 kunt u in Tiel naar het gratis festival Appelpop, met o.a. Ilse DeLange.

 

 

Frambozen
Flipje heeft een frambozenlijf en ledematen van rode bessen; en dat is de smaak van Flipje’s ijs bij Daisy’s. De ijssalon heeft het alleenrecht op de verkoop in Tiel.
daisys.nl

 

Appels
Een Tielse lekkernij is Krenkelaar, de beste cider in Nederland. De naam verwijst naar de gebruikte restappels die vanwege vlekjes de winkel niet halen.
defruitmotor.nl

 

Honing
De Tielse Kermiskoek staat op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. De koek bevat roggebloem, kandijsuiker en puur Betuwse fruithoning.
bakkerijvanooijen.nl