TrosKompas

STAD & LAND

Elburg

Het oude centrum van Hanzestad Elburg is de vesting, die bekendstaat om de bijzondere rechthoekige vorm. De enige overgebleven stadspoort is de markante Vischpoort uit de vijftiende eeuw. Een flink deel van de stadsmuur met aangebouwde muurhuisjes is nog steeds te bezichtigen.

Deze muur beschermde de stad ooit meerdere jaren tegen een belegering. Binnen de vesting van 250 bij 350 meter waren meerdere stadsboerderijen die voor voldoende eten zorgden, en daar was de vijand mede op uit. Andere bijzondere gebouwen zijn het voormalige Agnietenklooster, waar nu het Toeristisch Overstappunt en een museum gevestigd zijn; de letterlijk Grote Kerk, die in 1693 bij een blikseminslag zijn spits verloor; en Museumsmederij De Hoefhamer, waar elke zaterdag ijzers in het vuur liggen.
visitveluwe.nl

Zandverhalen
Net buiten de vesting is Zandverhalen te vinden: de grootste overdekte collectie zandsculpturen ter wereld. In 4.000 ton zand uit het Markermeer zijn bijbelverhalen tot leven gekomen. Naast de beelden van zand zijn er ook tientallen imposante (sluis)deuren, prachtige hanglampen, olijfbomen en allerlei botters. Tot en met 6 januari is er het speciale Drie Wijzen Winterfeest. Dan wordt de ruimte verlicht via blauwe glasblokken en is er o.a. een levende kerststal.
zandverhalen.nl

Orgelmuseum
Het enige orgelmuseum van Nederland staat in Elburg. In de kamers van het oude stadhuis staan twaalf orgels en elke tweede zaterdag van de maand is er een gratis concert.
nationaalorgelmuseum.nl

 

Keistad?
Amersfoort is de Keistad, Elburg de Keitjesstad. Voor de huizen zijn met witte en zwarte keitjes voorstellingen in de stoep gelegd. Vaak geven die aan welk beroep er uitgeoefend werd.

 

Elburger Botje
Elburg is van oorsprong een vissersplaats en de bewoners worden wel Botbekkers genoemd. Een lokale specialiteit is het Elburger Botje, een koekje met spijs in de vorm van een vis.