TrosKompas

STAD & LAND

Oldambt

De Groningse gemeente Oldambt (Spreek uit ol-dambt) is tien jaar geleden ontstaan door samenvoeging van drie gemeenten, maar heeft een rijke historie. Dat is te zien aan de vele Oldambster boerderijen, een type waar het woonhuis en de schuur in elkaars verlengde staan.

Die karakteristieke boerderijen waren van rijke graanboeren. In Midwolda is Boerderij Hermans Dijkstra als museum ingericht. In de zomer lijkt het Oldambt-gebied nog steeds een golvende gele zee door het graan, maar inmiddels is er ook plek voor kabbelend water in het ambitieuze project Blauwe Stad. Aan het nieuw gegraven Oldambtmeer zou een villastad verrijzen.

Winschoten ligt ook aan dit meer en telt prachtige gebouwen, zoals het voormalige stadhuis en de Marktpleinkerk uit de dertiende eeuw. In het stadspark ligt het grootste rosarium van ons land, vanaf mei bloeien er ruim driehonderd soorten. Geschiedenisliefhebbers halen hun hart op in Heiligerlee, waar de staatsgezinden in 1568 voor het eerst van de Spaanse bezetter wonnen. Het bijbehorende museum gaat op 1 april weer open.
oldambt.groningen.nl

Muziek
Ook voor muziek kunt u terecht in Oldambt. In het weekend van 6, 7 en 8 maart is er Grasnapolsky. Bijna vijftig bands, acts en deejays presenteren zich in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Op 28 maart is er een bluesfestival in het moderne Winschoter cultuurhuis De Klinker, dat in 2019 genomineerd werd voor het Beste Gebouw.

Stoom
In Winschoten staat het enige vijzelstoomgemaal ter wereld. In onze enige stoomlocomotiefloods, in Nieuweschans, wordt nu bier, brood en pasta gemaakt en is een café.

 

Koude Oorlog
In het buurtschap Napels in Oldambt staat nog een luchtwachttoren, model 7T1, waarmee in de Koude Oorlog naar Russische toestellen gespeurd werd die onder de radar vlogen.

 

Water
Het chique restaurant Waters of the World in het kuuroord (met eigen bron) Bad Nieuweschans heeft een kaart met veertien watersoorten, waaronder Anl’eau van de Hondsrug.