TrosKompas

STAD & LAND

Muiden

Muiden is een echte waterstad, met een binnenstad met grachten, eilanden, het Markermeer en natuurlijk de Groote Zeesluis uit 1674, die op de Rijksmonumentenlijst staat. Napoleon heeft de sluis nog geïnspecteerd. Vroeger beschermde de sluis tegen overstromingen van de Zuiderzee, nu zorgen de kolken in het zomerseizoen voor gekrioel van schepen die onhandig een plekje zoeken. Muidenaren noemen dit ‘theater aan
het water’ en de terrassen langs de Herengracht zitten vaak stampvol. Vanwege de centrale ligging zit hier de oudste horeca, zoals Ome Ko en Graaf Floris V. Het bekendste gebouw in Muiden is uiteraard het Muiderslot uit 1285, dat prachtig gelegen is aan de haven van Muiden. De Grote of St. Nicolaaskerk is nog ouder. De toren stamt uit 1180. De oorspronkelijke toegangspoort is niet meer bruikbaar omdat het plein verhoogd is vanwege waterdreiging. Via de deur links is de kerk elke zaterdag te bezoeken. U ziet er op de kerkbankjes ook de zeemeermin die in het wapen van de stad staat. Volgens de veertiende-eeuwse legende vervloekte een zeemeermin de stad toen vissers haar hadden gevangen.

Sail Pampus
Op het forteiland Pampus voor de kust van Muiden wordt van alles georganiseerd. Van een virtuele ballonvaart tot het pop-uprestaurant Zomerlicht. In het laatste weekend van augustus vindt Sail Pampus plaats, met de prachtigste zeilschepen, zoals het statenjacht De Utrecht.


pampus.nl/sail

Bruine vloot
De ‘Bruine vloot’ bestaat uit  traditionele zeilschepen die tegenwoordig passagiers meenemen. Er zijn allerlei klippers en tjalken te boeken voor een tochtje.
zeilvlootmuiden.nl

 

Het verschoven Pippi-huis
De markante Vechthoeve wordt wel het Pippi-huis genoemd. Bijzonder: het
huis is driehonderd meter opgeschoven omdat de snelweg A1 is verbreed.

 

Rondleiding op maat
Meer weten over Muiden? Boek een wandel- of fietstocht met gids en ontdek alles over gevel­stenen, de Stelling van Amsterdam, enzovoort.
rondleidingeninmuiden.nl