TrosKompas

Freek Vonk

Korhoenders

Terwijl ik in Zweden door de sneeuw loop, kom ik heel bijzondere vogels tegen: korhoenders! Deze vogels behoren tot de ruigpoothoenders en zijn gespecialiseerd in het leven op koude plekken.

De naam ruigpoothoenders verwijst naar de veren op de poten die een soort isolatie vormen, en die ervoor zorgen dat korhoenders zo min mogelijk warmte verliezen; aanpassingen aan het leven in de sneeuw! Volwassen korhoenders eten vrijwel alleen plantaardig voedsel. In de winter leven ze van bijvoorbeeld dennen- naalden en vossenbessen (cranberry’s). Ze zijn dan vooral in de boomtoppen te vinden. In de zomer eten ze knoppen, bladeren en bessen en zoeken ze hun voedsel vooral op en nabij de grond. Deze dieren zijn wat we met een moeilijk woord noemen ‘seksueel dimorf’, wat betekent dat de mannetjes en de vrouwtjes in uiterlijk van elkaar verschillen. Vrouwtjes zijn kleiner en een beetje bruin gekleurd. De mannetjes zijn een stukje groter, een dikke halve meter, en zwart van kleur met witte staartveren en een knalrode wenkbrauw. Gaaf!

It’s showtime!
Die witte staartveren worden eigenlijk alleen getoond tijdens de zogeheten balts, dat is eigenlijk de paringsdans waarmee dieren elkaar proberen te versieren. Mannetjeskorhoenders voeren dan op bepaalde plekken in het bos een soort dans uit; een show. De korhoenderman steekt dan zijn snavel in de lucht, en slaat zijn vleugels en staartveren uit. En dat maakt indruk. Terwijl ze het doen maken ze ook rare geluiden. Zo klinkt een van de geluiden als een fles die ontkurkt wordt. Ook koeren ze bijna als een duif. De vrouwtjes kiezen uiteindelijk een mannetje uit, volledig gebaseerd op zijn danskunsten. Hoe beter ze dit doen, hoe groter de kans dat ze een vrouwtje scoren. O ja, nog een leuk weetje: ook in Nederland komen korhoenders voor, op de Sallandse Heuvelrug. Maar ze zijn heel zeldzaam. In 2011 werden er nog maar vier korhoenders geteld. Gelukkig gaat het in Zweden beter met ze.

Black_Grouse_-_Finland_050068_(15357063249)

Beeld: © Francesco Veronesi CC BY-SA 2.0

BANNER_FREEK