TrosKompas

Freek Vonk

Doornstaartagame

Bij huismussen denk je niet direct aan hagedissen. Maar als er reptielen zijn die het liefst thuisblijven, dan zijn het doornstaartagamen wel! Bij gevaar schieten ze onder de grond.

Mochten ze hun veilige hol niet halen en worden gegrepen door een vijand, dan hebben doornstaartagamen altijd nog de korte, dikke stekelstaart waar ze naar vernoemd zijn. Gebruikt als zweep kunnen deze hagedissen er genoeg schade mee aanrichten. In een gevecht op leven en dood zwiepen ze hun wapen met grote snelheid heen en weer. Een wijd opengesperde bek en dreigend gesis doet - hopelijk - de rest. De staart is ook een handige blokkade om geen ongenode gasten op bezoek te krijgen. Doornstaartagamen blazen zich iets op, zodat ze goed vastgeklemd zitten in hun tunnel en houden hun staart als schild voor zich. Zo kunnen ze er niet zonder slag of stoot worden uitgetrokken. Handig!

Airconditioning

Doornstaartagamen leven in droge streken met grote temperatuurverschillen. Ondergronds blijft de temperatuur lekker constant, hoeveel het daarboven ook verschilt tussen dag en nacht. Nog een reden om zoveel mogelijk thuis te blijven, dus. Afhankelijk van de soort en de omgeving reiken de onderaardse gangenstelsels tot een paar meter onder de grond en ze zijn meterslang. Er zijn diverse in- en uitgangen, zodat er altijd meer vluchtroutes zijn. Een tunnel loopt na de ingang vaak eerst met zo’n 45 graden omlaag en wordt dan horizontaal en breder. Die bredere ruimte wordt gebruikt om ’s nachts te rusten en voor de vrouwtjes om eieren te leggen. De diepe holen worden jarenlang in gebruik genomen. Het zijn zeer stevige bouwwerken die regelmatig moeten worden gerepareerd. Grof zand vormt de beste graafgrond, al zijn er ook soorten die overweg kunnen met grind. Doornstaartagamen leven in kleine groepjes en houden hun onderaardse kastelen jarenlang in de familie. Oost west, thuis best!

 

Beeld © Getty Images