TrosKompas

Freek Vonk

Spinduizendpoot

Sommige dieren lijken regelrecht uit een sciencefictionfilm te komen. Neem nou de spinduizendpoten: een soort spinnen op groeihormoon met al die extra poten!

Maar wacht even met de opgerolde tv-gids: deze onvermoeibare jagers helpen u af van andere huisgenoten die u wellicht nóg minder graag ziet. Zilvervisjes, kakkerlakken, oorwormen, bedwantsen, fruitvliegjes, muggen, mieren, springspinnen, huisvliegen en motjes: voor een spinduizendpoot zijn ze allemaal fair game. Wát ze precies eten maakt ze niet veel uit, als het maar beweegt. Hun wapenarsenaal is niet mis. Ten eerste hebben ze twee grote gifkaken bij hun kop, net een scherpe pincet. Ten tweede kunnen ze een halve meter per seconde sprinten. Je knipoogt even en ze zijn verdwenen. Tot slot zijn het echte cowboys. Aan het uiteinde van hun poten zitten weerhaakjes, waarmee ze prooien vastgrijpen. Ze gooien hun extreem lange poten uit naar een prooi, slaan die eromheen en trekken ’m naar hun bek. Spinduizendpoten kunnen van een prooi smikkelen, terwijl ze nog een stuk of drie slachtoffers vasthouden in een dodelijke wirwar van poten. Kortom: terwijl u slaapt, doen zij aan plaagcontrole. Een betere huisgenoot is er niet!

Kattenwasje

Wanneer spinduizendpoten niet bezig zijn met jagen, rennen of het wachten op prooien, zijn ze zich vast aan het wassen. Ze pakken hun gevoelige antennen en alle poten een voor een op met hun gifkaken en halen ze door een soort schoonmaakborsteltjes op hun monddelen. Zo strijken ze er stof, vuil, etensresten en eventuele mijten vanaf. Ze doen altijd eerst de poten aan de ene kant van hun lijf, en dan de andere, volgens een vast schema. Een wasbeurt duurt een klein halfuurtje. En het bijzondere is dat ze zich vaker wassen als ze zich in een conflictsituatie bevinden; als ze moeten kiezen tussen vechten of vluchten. Dit zogeheten overspronggedrag kennen we ook wel van katten en honden, maar bij een duizendpoot? Het blijven mysterieuze diertjes!

 

Beeld © Getty Images