TrosKompas

Freek Vonk

Amerikaanse fregatvogel

Amerikaanse fregatvogels zijn, net als ik, bijna altijd op reis. Een groot deel van hun leven vliegen ze boven zee. ik trof deze gigantische zwarte vogels op de Galapagoseilanden.

Deze fregatvogels zijn enorm! Ze hebben een spanwijdte van bijna 2,5 meter en brengen ongelooflijk veel tijd in de lucht door. Ze kunnen maanden achter elkaar vliegen, zonder pauzes. Hoe? Door slim gebruik te maken van de warme luchtstromen boven de zee. Het zijn net zweefvliegtuigjes. Die hebben ook geen brandstof nodig om in de lucht te blijven, da’s pas lekker vliegen, zonder ronkende motor. Ik vind dat altijd een heerlijk gevoel. Het probleem met zweefvliegtuigjes – en fregatvogels – is alleen wel dat je ze de lucht in moet zien te krijgen. Dat kost wel veel energie. Daarom landen deze reusachtige vogels zo min mogelijk. Zelfs niet om te eten. Als het even kan wachten ze liever tot andere zeevogels een lekker visje gevangen hebben. Vernuftig als ze zijn, gooien Amerikaanse fregatvogels hun vlieg-talent en enorme formaat in de strijd om die arme vogels net zo lang lastig te vallen tot ze hun maaltje laten vallen. Fregatvogels vangen deze vervolgens uit de lucht. Dit asociale vlieggedrag heeft ze de bijnaam ‘piratenvogel’ opgeleverd.

Pronkende drummers

Alleen tijdens het paar- en broedseizoen zoeken deze bullebakken het vaste land graag op. Het is dan aan de mannetjes om indruk te maken op de vrouwtjes. Zelf probeer ik dat voor elkaar te krijgen in de sportschool, maar fregatvogelmannetjes gooien hun enorme rode keelzak in de strijd. Deze blazen ze op tot een grote hartvormige ballon. Als er dan een vrouwtje over vliegt, gooien ze hun kop naar achter om hun enorme borstpartij te laten zien. Net een veld vol rijpe aardbeien! Om extra aandacht te trekken, strekken ze hun giga vleugels uit om ermee te flapperen. Ook klepperen ze met hun snavel. De keelzak werkt als een soort drum en versterkt het geluid. Dus dames, welke wordt het?

 

Beeld © Getty Images