TrosKompas

Freek Vonk

Dubbele neushoornvogel

Ik vaar over de Rapti rivier in Nepal, als ik plots een vreemd geluid hoor. Als ik opkijk, vliegt er een gigantische vogel over me heen. Het is een dubbele neushoornvogel.

Snel pak ik mijn verrekijker erbij. Met een spanwijdte van bijna 1,80 meter is deze prachtige zwarte vogel met zijn knalgele kraag bijna niet te missen. Dubbele neushoornvogels zijn werkelijk enorm! Ik kijk toe hoe deze machtig mooie vogel landt in een hoge boom naast de rivier. Het eerste wat opvalt, is zijn enorme snavel, met daarbovenop een hoornachtige vergroeiing. Dat is de ‘helm’: een handig, multifunctioneel stuk gereedschap waar mannetjes dubbele neushoornvogels maar al te graag mee pronken… en vechten. Nu hoor ik jullie denken: Freek, maakt zo’n zwaar apparaat op je gezicht het vliegen niet heel moeilijk? Nou, dat valt mee! De imposante snavels van neushoornvogels zijn namelijk hartstikke hol vanbinnen. Daardoor is-ie niet alleen lekker licht, maar werkt de snavel ook als een klankkast. En door die ingebouwde versterker hoor je roepende neushoornvogels dus van mijlen ver al aankomen.

Geketend koppel

Ik kijk toe hoe de neushoornvogel heel precies een gekko tussen de takken uit plukt. In een soepele beweging gooit hij zijn nek naar achter en het diertje verdwijnt zo - hop - achter in zijn keel. Het mannetje vliegt weg. Terug naar zijn vrouwtje, want het is etenstijd. Haar voeren is een belangrijke taak die hij erg serieus neemt, want zij kan tijdens het broedseizoen letterlijk geen kant op. In deze periode zit ze namelijk maanden achter elkaar ingemetseld in een boomholte met een mengsel van poep en modder! Het enige wat het vrouwtje kan doen is de eieren uitbroeden en door een klein kiertje naar buiten kijken. Dat klinkt wreed, maar zo kan ze ongestoord broeden zonder dat er vervelende nestrovers in de buurt komen. Via de nauwe doorgang geeft het mannetje haar en de kuikens te eten. Deze monogame relatie is echt op vertrouwen gebaseerd, want als hij niet terugkomt om welke reden dan ook, is het met het hele dubbele neushoornvogelgezin gedaan. Over verstikkende relaties gesproken!

 

Beeld © Getty Images