TrosKompas

Freek Vonk

Panterkameleon

Terwijl ik door de weelderige jungle van Madagaskar loop, kom ik plots voor een kleurrijke verrassing te staan. Het is een panterkameleon!

Een blauwtje lopen, je groen en geel ergeren, of alles door een roze bril zien: onze wereld bestaat uit allerlei kleuren. En die van veel dieren ook! Sommige gebruiken hun kleuren om elkaar te waarschuwen: pas op, ik ben giftig! Andere vertrouwen op hun schutkleur voor veiligheid en weer andere dieren versieren elkaar met hun felgekleurde looks. En dan heb je ook nog de echte uitslovers, die van kleur kunnen veranderen. Dieren zoals kameleons, de bekendste kleuren­goochelaars van allemaal.

Oogje op jou

Panterkameleons zijn de hagedissen met de x-factor. Veel mensen denken dat ze van kleur veranderen om niet op te vallen, maar dat klopt niet. Die kleuren gebruiken ze voor communicatie. Via hun huid laten kameleons aan elkaar zien of ze boos, gestrest of ‘in the mood’ zijn. En daarin zijn ze lekker direct. Zodra een vrouwtje succesvol gepaard heeft, verandert ze haar kleuren van licht naar donker met hier en daar wat lichte vlekken. Een duidelijk signaal voor mannetjes: bij mij hoef je het niet meer te proberen, het is al gelukt. Ze willen dan niets meer met de mannetjes te maken hebben en bijten flink van zich af als het moet. Ik kijk hoe de kameleon me vanuit de boom beloert. Het is een grappig gezicht, want kameleons kunnen hun ogen los van elkaar bewegen. 360 graden zicht, niet verkeerd! Ik zie hoe een van zijn ogen op mij gericht is, terwijl het andere oog duidelijk de omgeving achter hem in de gaten houdt. Tot hij een lekker spinnetje in de smiezen krijgt. Heel langzaam besluipt hij zijn prooi. Ik kijk vol spanning toe hoe hij zich klaarmaakt en… Bam! Met zijn lange kleeftong hengelt hij het spartelende diertje naar binnen. Kameleons zijn echt van alle markten thuis. Wat een superdieren!

 

Beeld © Getty Images