TrosKompas

Freek Vonk

Resusapen

Apen die in de keuken van je hut aan het rondsnuffelen zijn, het overkwam me in Nepal. Resusapen lijken daar wel overal een vinger in de pap te hebben!

Resusapen zijn een soort makaken en van makaken is één ding zeker: die zijn goed in aanpassen! Resusapen houden van allerlei soorten vijgen en ze eten ook de vruchten van andere planten en bomen in het bos; bij elkaar meer dan honderd verschillende soorten. Maar als hun natuurlijke voedselbronnen tijdelijk opdrogen, weten ze wel raad met ander voedsel. Dan vullen ze hun dieet aan met bladeren, zaden, scheuten; maar ook met vleermuizen, gekko’s, kikkers en vogeleieren. In bewoond gebied gappen ze mais, yams, cassave, papaja en bananen van akkers. Zelfs voedsel binnen in huizen is niet veilig, want resusapen zijn meesterlijke inbrekers! Ze kunnen in een mum van tijd een hoop voedsel meenemen, want ze hebben ingebouwde ‘doggy bags’: gigantische wangzakken! Die zijn handig om snel voedsel te pakken en naar een veilig plekje te rennen om de boel op hun gemak te kauwen en verteren. Met andere woorden: lekker voor onderweg...

Groepsgevoel

In de wereld van resusapen lopen er twee lijnen van hiërarchie: een voor de mannetjes en een voor de vrouwtjes. Maar: alle mannetjes zijn de baas over de vrouwtjes. Toch zijn er maar een paar grote eindbazen in een groep. En dat frustreert de gasten die ergens midden op de sociale ladder staan. Zij zouden ook wel de macht over de rest willen hebben. Hun onbehagen reageren ze dan af op de vrouwtjes. Maar die vrouwen zijn ook niet gek. Zij gaan in de buurt van de meest dominante mannen zitten, waardoor die sterke kerels hen beschermen tegen lager gerangschikte mannetjes. De vrouwtjes vlooien deze krachtpatsers ook vaker dan minder sterke mannetjes, om een wit voetje te halen. Vlooien is en blijft de uitgelezen manier om spanningen in de groep weg te halen!

 

Beeld © Getty Images