TrosKompas

Freek Vonk

Bultrug

Elke keer dat ik op zee ben hoop ik walvissen tegen te komen. Je kunt je amper voorstellen hoe groot ze zijn als je ze nooit in het echt hebt gezien.

Neem de bultrug; die komt in alle oceanen voor. Deze prachtige dieren worden tot 20 meter groot. Een pasgeboren kalf weegt al 2.000 kilo bij zijn geboorte! Een volwassen bultrug weegt tussen de 22.500 en 36.000 kilo. Walvissen stammen af van landzoogdieren en dat zie je onder andere af aan het feit dat de botten in hun vinnen overeenkomen met de botten in de voorpoten van landdieren. Bultruggen eten enorme hoeveelheden vis en krill. Die vangen ze door samen te werken, en hieraan zie je ook hoe intelligent ze zijn. Enkele walvissen zwemmen dan om een school visjes heen en beginnen luchtbellen te blazen om ze in te sluiten. Daarna duiken ze met open bek in dat ‘bellennet’, en eten zich helemaal vol. Per dag eet een gemiddelde bultrug 1.000 tot 1.500 kilo voedsel!

Knobbels
De naam bultrug komt trouwens van de gebogen rug die boven het water uitsteekt, vlak voordat het dier een duik onder het wateroppervlak neemt. Ze hebben ook gekke knobbels op hun kop ter grootte van een golfbal. Op elke knobbel zit ten minste één stugge haar. Waarschijnlijk kunnen bultruggen daar bewegingen mee waarnemen. Vergis je trouwens niet; ondanks hun grootte en gewicht zijn deze walvissen acrobaten in het water. Ze kunnen hoog uit het water springen en klappen daarna keihard terug op het water. Soms maken ze tijdens het springen een pirouette. Dat springen kan nuttig zijn om parasieten van hun huid te slaan of als communicatie, of het is gewoon speels gedrag van de bultrug. We weten het niet helemaal zeker. Wat dat betreft valt er zelfs over een van de grootste dieren van de wereld nog veel te leren.

TK1714_126_01 © Getty Images

BANNER_FREEK