TrosKompas

Freek Vonk

Naaktslak

Als ik na een flinke regenbui ’s avonds op safari in mijn eigen achtertuin ben, lijken ze overal vandaan te komen: naaktslakken. Sommige zijn zelfs innig met elkaar verstrengeld…

Alleen al in ons land leven zo’n twintig soorten naaktslakken, maar voor de meeste mensen zijn ze één pot slijm. Toch zijn er grote verschillen in levenswijze. Zo jagen grote aardslakken op andere, kleinere naaktslakken. Grote aardslakken zijn de grootste naaktslakken van Nederland, ze kunnen twintig centimeter lang worden. Het zijn, voor slakken, agressieve baasjes. Niet alleen soortgenoten, maar ook andere dieren kunnen een veeg uit de pan krijgen.

Een grote aardslak die een egel, zanglijster of kikker tegenover zich heeft steekt zijn achterlijf een stukje omhoog en zwaait hier vervaarlijk trillend mee heen en weer voor de neus van het roofdier. Als dat niet afdoende is heeft-ie een andere truc: hij schiet een beetje bloed uit zijn ademopening! Dat gat zit rechts op het mantelschild – een soort zadel – op de rug van de slak. Vaak wordt-ie uiteindelijk toch opgegeten, maar het is wel lef, voor een weekdier.

Paring met geslijm
Grote aardslakken leven alleen en hebben zelfs geen partner nodig om zich voort te planten. Ze zijn hermafrodiet en kunnen het succesvol met zichzelf doen. Aan de andere kant kunnen ze in theorie paren met iedere soortgenoot die ze tegenkomen. De paring van grote aardslakken bestaat zoals te verwachten is uit veel geslijm. Ze klimmen samen een eindje omhoog en laten zich, innig verstrengeld, aan een taaie slijmdraad zakken.

Ze hangen ondersteboven, omdat ze de zwaartekracht nodig hebben om hun enorme witte penissen uit hun kop tevoorschijn te toveren. Die kunnen zo lang zijn als hun lichaam en ze verstrengelen zich ook. Zo vindt in beide partners tegelijkertijd de bevruchting plaats. Na de paring klimmen ze omhoog en onderweg eten ze hun slijmdraad op. Als ze ieder hun weg weer gaan, zijn beide zwanger. En dan zíe ik ze haast denken: ‘Samen is het toch gezelliger!’

 

Beeld: © Spleines CC BY-SA 3.0