TrosKompas

Freek Vonk

Mestkevers

Op de Zuid-Afrikaanse savanne zie ik een drol over de weg rollen. Wanneer ik wat dichterbij kom, zie ik hoe dat komt. Er loopt een mestkever achter!

Deze kever is niet zo moeilijk te herkennen. Alles in het leven van een mestkever draait rondom poep. Wanneer een groot dier op de savanne poept, is het feest voor allerlei soorten mestkevers, die meteen op de nog dampende hoop afsnellen. Ze kunnen heel goed ruiken en weten dus snel waar ze moeten zijn. Hoe verser de poep, hoe beter. In een uur of tien is een flinke hoop van een wrattenzwijn helemaal opgeruimd. Wat moeten de kevers met al die poep? Ten eerste eten ze ervan, maar ze gebruiken de poep ook als woning, kraamkamer en voedsel voor hun jongen. Mest-kevervrouwtjes leggen namelijk hun eitjes in de drol. Ze rollen de poep naar een geschikte plek in de grond, waarna ze de bal begraven. Die dient als voorraadje om later van te eten, of, als het tijd is voor de voortplanting, als kraamkamer en voedsel voor hun eitjes en larven (in iedere bal wordt één eitje gelegd). In dat geval zie je vaak een mannetje en een vrouwtje de bal samen rollen.

Krachtpatsers
De mannetjes van sommige soorten bieden een mestbal aan een vrouwtje aan om ze te overtuigen met ze te paren. Over romantisch gesproken! Mestkevers zijn de rioolwerkers van de savanne. Ondankbaar, maar ontzettend nuttig werk. Zonder deze ijverige beestjes zou de hele savanne bedolven raken onder meters stinkende poep van duizenden dieren, met wolken vliegen er omheen, al met al een bron van microben en ziekten. En mestkevers zijn echte krachtpatsers. Ze behoren tot de sterkste insecten ter wereld. Sommige kunnen honderden keren hun eigen lichaamsgewicht vooruit duwen. Of eigenlijk is het achteruit duwen, want
de kevertjes staan in de handstand tegen de drol aan, en duwen de drol dus met hun achterpoten naar achteren. Een waanzinnig gezicht!

GettyImages-200214035-001 © Getty Images

BANNER_FREEK