TrosKompas

Freek Vonk

Murene

Ik ben aan het duiken in de Rode Zee, voor de kust van Egypte. Als ik op een meter of vijftien diepte over een stuk koraal heen wil zwemmen zie ik ineens een enorme kop erachter opduiken: een murene!

De palingachtige murene kan drie meter lang worden. Hij ziet er misschien een beetje gemeen uit en staat bij duikers wel te boek als agressief, maar gelukkig weet ik dat dit onzin is. Een murene valt nooit zomaar aan. Hij heeft kleine oogjes en ziet slecht, en als een duiker hem laat schrikken kan hij ter verdediging bijten. Ik ken de verhalen van collega-duikers van wie murenen vingers hebben afgebeten alsof het luciferstokjes waren. Ze hebben dan ook grote, vlijmscherpe tanden om prooien als octopussen, vissen en krabben aan stukken te scheuren. Nog unieker is de extra set kaken achterin de keel die ze naar voren kunnen schuiven om hun prooi mee de keel in te trekken. Bizar!

Kleine kieuwen
In tegenstelling tot andere vissen hebben murenen maar heel kleine ronde kieuwen zonder kieuwflap. Hierdoor moeten ze continue hun bek open en dicht doen om water door hun kieuwen te stuwen en te kunnen ademen. Dat gapen ziet er dreigend uit, maar ze bedoelen er niks mee. Omdat er geen schubben op hun gladde huid zitten scheiden ze een beschermend slijm uit, dat bij sommige soorten misschien nog giftig is ook! Overdag brengen murenen de meeste tijd door in de vele holten en spleten in koraalriffen. Zo ook de murene waar ik nu oog in oog mee sta. Ik laat hem lekker met rust, en zwem verder langs de koraalriffen van de Rode Zee.

Reticulated_moray_eel
© Publiek domein

BANNER_FREEK