TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Variétéartieste Heintje Davids

De Grande Dame van het vaderlandse variété Henriëtte Davids maakte carrière als zangeres. Ze was het bekendst als Heintje Davids en maakte furore met vrolijke meedeiners als ‘Zandvoort bij de Zee’ (1914) en ‘Draaien’ (1934).

Heintje Davids werd in 1888 geboren als Hendrika David in een Joodse artiestenfamilie in Rotterdam. Net als haar broers Louis en Hakkie en zus Rika wilde Heintje dolgraag optreden als het Familie-theater Davids. Haar ouders keurden dit echter af, omdat ze haar kleine mollige postuur en haar kolderieke stemgeluid niet bij het toneel vonden passen. Ze volgde toch haar droom en startte in 1907 met haar solocarrière. Succesvol, want de bijdehante artieste bleek naast een goede zangeres ook bijzonder komisch te zijn. Vanaf 1910 trad ze een aantal jaren met haar broer Louis Davids op, die in 1939 zou overlijden. Samen zongen ze onder meer ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent’. Henriëtte trouwde in 1914 met tekstschrijver en journalist Philip Pinkhof. Het stel bleef kinderloos. Philip schreef onder het pseudoniem Rido revues voor het Amsterdamse Flora-theater waar Heintje tien jaar lang optrad.

 

Beeld © ANP

 

Heintje Davids-effect

Landelijk brak ze door met ‘Omdat ik zoveel van je hou’, een lied dat ze samen met de Joodse acteur- zanger Sylvain Poons in de musical ‘De Jantjes’ (1934) zong. Tijdens de oorlog zaten Heintje en haar man ondergedoken in onder meer het mortuarium van een ziekenhuis. Ze was de enige overlevende van de familie David. Kort na haar 65ste verjaardag nam ze in 1954 afscheid van het vak. Twee jaar later overleed haar man. Daarna keerde ze diverse keren weer terug naar de bühne, waarna ze steevast riep dat dit afscheid echt ‘de allerlaatste keer’ was. Dit fenomeen van eindeloos afscheid nemen werd zelfs opgenomen in ons Nederlands woordenboek als het zogenoemde ‘heintjedavidseffect’. De fameuze variétéartieste Heintje Davids overleed in 1975, een dag na haar 87ste verjaardag, in het ziekenhuis. Op YouTube zijn nog verschillende liedjes van haar te vinden.