TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Meesterkraker Aage M.

Hij was in de jaren zeventig de schrik van de bankwereld. Van het volk kreeg hij het imago van ‘Robin Hood’. Meesterkraker Aage Meinesz, alias Aage M., stal namelijk van banken en liet daarbij de particuliere spaarkluisjes ongemoeid.

Aage had een aantal spectaculaire inbraken op zijn naam staan. Naast de ANWB in Rotterdam (buit 70.000 gulden) en de V&D in Leeuwarden (buit 120.000 gulden), pleegde hij in ons land de grootste kraak ooit. Hij stal 600.000 gulden uit de Nederlandse Middenstandsbank in Helmond en behaalde daarmee elke Nederlandse krant. Hij gebruikte bij zijn inbraken een thermische lans; een gloeiendhete ijzeren staaf, die door het dikste metaal heen kon branden. Nadat hij zo’n veertig kluizen had gekraakt, werd hij door zijn kornuiten verraden, waarna hij door de politie werd opgepakt.

Sensationeel

De toen 31-jarige Haagse metaalbewerker moest vervolgens in de Blokhuispoort in Leeuwarden een straf van viereenhalf jaar uitzitten. Op 18 april 1974 wist hij op spectaculaire wijze uit deze gevangenis te ontsnappen. Met een minisnijbrander brandde hij de tralies van zijn raam door, waarna hij met behulp van een touw over de muur klom. Om de politie op een dwaalspoor te zetten, stuurde hij vanuit Duitsland en België kaarten met de tekst: ‘Hartelijke groeten van Aage’. Uiteindelijk werd hij na vier maanden in een pand aan de Schenkkade in Den Haag weer opgepakt. Een dag later beloofde hij in een inmiddels historisch televisie-interview in ‘Voor de vuist weg’ met Willem Duys, om zijn criminele leven te beteren. Dat lukte niet helemaal, want jaren later kwam hij toch weer in de gevangenis terecht. Vanwege zijn slechte gezondheid kreeg hij uiteindelijk gratie, waarna hij op 43-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Den Haag aan darmkanker overleed. In de historische podcastserie ‘De nostalgisten’ kunt u luisteren naar: ‘De mysterieuze ontsnapping van Aage M.’. Deze podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast of in uw favoriete podcastapp. Maar ook via de website of app van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.

 

Op de foto: Aage Meinesz samen met zijn vrouw en zoontje Aage (10) in hun woning achter seksclub Pandora.

Beeld © ANP