TrosKompas

TIJDMACHINE | GT ROVERS

Avonturenfilm Papillon

Papillon’, de Frans-Amerikaanse avonturenfilm, ging vijftig jaar geleden in première. Het script van de film is gebaseerd op een Franse semi-autobiografische roman, geschreven door Henri Charrière (1906-1973). De Franse crimineel ontvluchtte negen keer in de dertien jaar dat hij vastzat.

In 1944 vluchtte hij voorgoed van het Duivelseiland waar hij gevangenzat en beschreef dit in zijn roman ‘Papillon’ (1969). Hoewel de autobiografie volgens historici met een korreltje zout moet worden genomen, zijn er ruim dertien miljoen exemplaren in dertig vertalingen van verkocht. In 1972 schreef hij het vervolg ‘Banco’, een roman die gaat over zijn leven in Venezuela na zijn ontsnapping van het Duivelseiland. Het verhaal over de epische ontsnappingspogingen van Papillon werd in 1973 verfilmd. De hoofdrollen waren weggelegd voor Steve McQueen (Papillon) en Dustin Hoffman (Dega).

Duivelseiland

De kleine crimineel Charrière, ook wel ‘Papillon’ genoemd vanwege een getatoeëerde vlinder op zijn borst, werd wegens moord veroordeeld. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Op het detentieschip ontmoette hij de gevoelige miljonair Louis Dega, die opgepakt was voor de verkoop van valse staatsobligaties. Toen Papillon voorkwam dat Dega werd vermoord, maakten de twee een deal. Papillon zou Dega beschermen en Dega zou Papillon financieel helpen met zijn ontsnappingspogingen. Papillon bleef gedurende zijn gevangenschap volhouden dat hij onschuldig was en ondernam daarom diverse ontsnappingspogingen. Die werden afgestraft met zweepslagen, minimale rantsoenen en jarenlange eenzame opsluiting. Hij bleef echter volhardend in zijn drang naar vrijheid waardoor hij naar het beruchte Duivelseiland (Île du Diable) werd gebracht. Een niet aan te ontsnappen eiland met hoge kliffen, met rondom een sterke stroming en haaien. De harde behandeling van de gedetineerde door het personeel, het tropische klimaat met de talloze ziekten en doden deden Papillon besluiten om een laatste spectaculaire vluchtpoging te wagen. In 2017 kwam er een remake van de film met Charlie Hunnam (Papillon) en Rami Malek (Dega) die in ons land op 13 september 2018 in première ging.

 

Beeld © Warner