TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Mouth & MacNeal naar het Eurovisie Songfestival

Ik zie een ster, hij staat nog ver, maar strakjes komt-ie dichterbij’. Kent u dat liedje nog? Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Mouth & MacNeal ons land met het liedje ‘I see a star’ (‘Ik zie een ster’) tijdens het Eurovisie Songfestival in 1974 vertegenwoordigde.

Het duo bestond uit Maggie MacNeal (echte naam: Sjoukje van ’t Spijker, na haar huwelijk bekend als Sjoukje Smit) en Willem Duyn (ook bekend als Big Mouth). Muziek-producent Hans van Hemert had het zangduo in 1971 bij elkaar gebracht, waarna ze tot eind 1974 samen zouden blijven optreden. Ze hadden in Nederland zeven top 10-hits, waaronder ‘Hey you love’ (1971), ‘Hello-a’ (1972) en ‘How do you do’ (1974). De combinatie van het kleine onschuldige meisje en de grote behaarde man met zijn grote mond sloeg ook in het buitenland aan. Binnen Europa waren ze enorm succesvol en in de Verenigde Staten bereikte ‘How do you do’ zelfs een top 10-notering en een verkoop van meer dan een miljoen exemplaren.

Zinderende finale

Het Eurovisie Songfestival in 1974 werd op 6 april in Brighton gehouden. Omdat Luxemburg in 1973 voor de tweede keer achter elkaar had gewonnen, kon dat het festival niet nog eens organiseren. Het Verenigd Koninkrijk nam de organisatie van het Songfestival daarom over. Van de zeventien deel-nemende landen mochten per land tien juryleden ieder een punt aan hun favoriete liedje geven. Een vertegenwoordiger gaf deze punten door. Italië gaf als laatste zijn punten door. Voor Nederland was dat erg spannend, want als Italië alle tien punten aan Mouth & MacNeal zou geven, dan maakte Nederland nog kans om te winnen. Uiteindelijk won de Zweedse popgroep ABBA met het opzwepende liedje ‘Waterloo’, wat daarna onmiddellijk uitgroeide tot een wereldwijde hit. Italië werd tweede en Nederland derde. In 1980 deed Maggie MacNeal nog eens mee met het Eurovisie Songfestival en werd toen met het typische songfestivalnummer ‘Amsterdam’ vijfde.

 

Beeld © ANP