TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Help! De dokter verzuipt

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Nederlandse film-klassieker ‘Help! De dokter verzuipt’ in de bioscoop verscheen. Het was een bewerking van de gelijknamige streekroman van de Nederlandse schrijver Toon Kortooms (1916-1999).

Toon werd in Deurne geboren. Al op de lagere school werd zijn schrijftalent opgemerkt. Na de onderwijzersopleiding gaf hij tot aan de Tweede Wereldoorlog in Helmond les. Na de oorlog werkte hij acht jaar als journalist bij het Dagblad Oost-Brabant. Daarna werkte hij als redacteur bij diverse weekbladen waaronder Panorama. Zijn romans waren vaak gebaseerd op zijn eigen ervaringen en speelden zich vooral af in de Peel. Van zijn boek ‘Beekman en Beekman’, over de fameuze tweeling Heintje en Matje Beekman, zijn meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Het boek ‘Help! De dokter verzuipt’ uit 1968 stond mede dankzij de verfilming in 1974 anderhalf jaar lang nummer 1 op de bestsellerlijst.

Verfilming

De olijke komedie ‘Help! De dokter verzuipt’ van regisseur Nikolai van der Heyde werd een enorm commercieel succes. De film veroorzaakte destijds ophef, doordat actrice Willeke van Ammelrooy, als zigeunermeisje Katja, naakt te zien was in de film. Ook de titelmuziek van Rogier van Otterloo was succesvol en stond zeven weken in de Top 40. Het verhaal speelt in een rustige dorpsgemeenschap in de Peel, waar de robuuste dokter Angelino (Jules Croiset) met zijn auto in het water belandt. Een zigeunerfamilie (Tata Mirando’s familie) helpt hem weer op het droge. Angelino vertelt aan de pastoor dat hij het ‘lelijk aan zijn hart heeft’, nadat hij de frêle onderwijzeres Irene Muller (Martine Bijl) in zijn praktijk heeft ontmoet. De aandoenlijke aannemer Bram van Tienen (Piet Bambergen) is verliefd op Katja, voor wie hij een badruimte in het zigeunerkamp bouwt. Veldwachter Van Bree (Leen Jongewaard) wordt flink in de maling genomen door de baron (Onno Molenkamp), terwijl Angelino en Bram intussen al stuntelend de harten van de vrouwen proberen te veroveren. Ruim een miljoen mensen zagen de film in de bioscoop.

 

Beeld © Kippa/ANP