TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Jackie Kennedy

Jacqueline Lee Bouvier (Jackie) Kennedy Onassis (1929-1994) betoverde de wereld met haar schoonheid, intelligentie en gratie.

Ze groeide op in een rijke en machtige familie in Southampton, New York. Jackie studeerde in Frankrijk en behaalde in Washington een bachelordiploma in de Franse cultuur. Na haar afstuderen werkte ze als fotojournaliste voor een krant in Washington. In 1953 trouwde ze met de knappe politicus John F. Kennedy, die er tijdens hun huwelijk diverse buitenechtelijke relaties op na hield. Haar leven stond evenwel volledig in het teken van Johns politieke carrière en van haar gezin. Hun eerste dochter werd in 1956 doodgeboren, waarna ze een jaar later dochter Caroline kregen. Twee weken nadat John de presidentsverkiezing in 1960 had gewonnen van Richard Nixon, beviel ze van zoon John Jr.

Twee keer weduwe

Jackie was een van de jongste first lady’s in de geschiedenis; ze was 31 toen ze het Witte Huis betrad. De presidentsvrouw was zeer geliefd en maakte ook in het buitenland diepe indruk. In Frankrijk stelde president Kennedy zichzelf dan ook voor als: “De man die Jacqueline Kennedy naar Parijs vergezelt”. In augustus 1963 overleed twee dagen na zijn geboorte hun te vroeg geboren baby Patrick. Veel tijd om te rouwen kreeg ze helaas niet. Drieënhalve maand later, op 22 november 1963, werd haar man tijdens een campagne­reis in Texas doodgeschoten terwijl ze naast hem zat in een open limousine. Twee uur na zijn dood stond ze in haar met bloed besmeurde roze Chanelpakje in het vliegtuig naast Lyndon B. Johnson die de eed aflegde als nieuwe president. Jackie hertrouwde in 1968 met Aristoteles Onassis, een steenrijke Griekse scheepvaartondernemer. Het was geen gelukkig huwelijk. Na zijn dood in 1975 verbond ze zich aan een uitgeverij. Jackie Kennedy, ook wel Jackie Onassis of Jackie O. genoemd, wordt nog steeds gezien als een van de meest geliefde en iconische first lady’s in de Amerikaanse geschiedenis. Deze week is het dertig jaar geleden dat ze op 64-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

 

Beeld © Getty Images