TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

A. den Doolaard

A.den Doolaard was schrijver, dichter, avonturier en journalist. Hij kreeg grote bekendheid als ‘de stem van Radio Oranje’. Eigenlijk heette hij Cornelis Johannes George (Bob) Spoelstra jr., geboren in 1901 in Zwolle.

Van 1905 tot 1908 woonde het Nederlands-hervormd predikantsgezin Spoelstra in Zuid-Afrika, waarna het in Den Haag ging wonen. Bob brak op z’n zeventiende met de kerk, ging naar de hbs en werd boekhouder bij de Bataafse Petroleum Maatschappij. Zijn eerste gedicht ‘Credo’ (1920) schreef hij onder zijn eigen naam en het gedicht ‘Los’ (1922) onder de naam Adorjan den Doolaard, waarna hij uitsluitend nog onder het pseudoniem A. den Dolaard publiceerde. In 1930 bedwong hij de Mont Blanc en hij trouwde dat jaar met Parisiënne Daisy Roulôt, met wie hij een dochter kreeg. Hij zwierf door Frankrijk en de Balkan, waar hij onder meer als landarbeider en druivenplukker werkte. Zijn ervaringen verwerkte hij in romans zoals ‘De druivenplukkers’ (1931) en het door veel middelbare scholieren gelezen boek ‘De herberg met het hoefijzer’ (1932). In 1931 hoorde hij bij toeval in Berlijn bij een bijeenkomst Hitler en Goebbels spreken. In Nederland werd hij uitgelachen toen hij vertelde dat hij daar de gevaarlijkste man van Europa had gehoord. Voor het socialistische dagblad Het Volk schreef hij kritische artikelen over de totalitaire regimes in Europa.

Engelandvaarder

In 1937 trouwde hij met Erie Meijer. Het stel vluchtte in 1940 per fiets naar Frankrijk, waarna ze erin slaagden om als Engelandvaarder Engeland te bereiken. Daar werkte hij als omroeper voor Radio De Brandaris en Radio Oranje. Na de oorlog deed hij verslag van de droogmaking van Walcheren en schreef daar de roman ‘Het verjaagde water’ (1947) over. In 1948 was hij in Praag getuige van de communistische machtsovername en schreef daarover voor de krant De Gelderlander. Later schreef hij vanuit onder andere de Verenigde Staten en Joegoslavië reportages voor het dagblad. Den Doolaard bleef tot op hoge leeftijd artikelen voor NRC Handelsblad schrijven. Zijn leven en werk heeft hij beschreven in ‘Het leven van een landloper’. De schrijver overleed op 26 juni 1994 in zijn slaap.

 

Beeld © Kippa/ANP