Roemruchte Guildford Four
Vijftien jaar hadden ze onterecht gevangen gezeten, de Vier van Guildford. Op 19 oktober 1989 werden ze alsnog vrijgelaten.
Op 5 oktober 1974, deze week vijftig jaar geleden, had de Provisional Irish Republican Army (Provisional IRA) een tijdbom in twee pubs in de Engelse plaats Guildford geplaatst. Daarbij kwamen vier Britse soldaten en een burger om het leven en raakten 65 mensen gewond. Op 8 november 1974 vond in een Engelse pub in Woolwich opnieuw een IRA-aanslag plaats waarbij twee doden en 35 gewonden vielen. De politie had door de publieke opinie haast en probeerde zo snel mogelijk de verdachten te vinden. Algauw werden de Noord-Ierse Gerry Conlon en Paul Hill opgepakt. Zij waren niet-politieke criminelen die ten tijde van de terroristische aanslag in de buurt waren. Ze werden na dagenlange verhoringen en onder fysieke en mentale martelingen uiteindelijk gedwongen om bekentenissen te ondertekenen.
Onterecht vast
Naast Hill en Conlon werden ook Patrick Armstrong en Carole Richardson opgepakt, de ‘Guildford Four’. Rechercheurs verzonnen vervolgens een IRA-samenzwering waarbij volgens hen ook zeven familieleden van Gerry Conlon betrokken zouden zijn. De zogenoemde ‘Maquire Seven’ werd er onterecht van beschuldigd dat zij de bommenmakers waren. De Guildford Four kregen een gevangenisstraf van 30 jaar tot levenslang opgelegd. De Maquire Seven kregen straffen variërend van vier tot veertien jaar. In februari 1977 lieten vier andere IRA-leden via advocaten weten dat de Guildford Four volkomen onschuldig waren. Ondanks deze bekentenis werd het hoger beroep van de Guildford Four afgewezen. In 1989 werd een nieuw hoger beroep ingesteld, waarbij duidelijk werd dat de politie met het bewijsmateriaal had geknoeid, waarna het viertal werd vrijgelaten. Op 14 juni 1990 kregen ook de Maquire Seven hun vrijheid terug. Behalve Giuseppe Conlon, de vader van Gerry Conlon. Hij was in 1980 in de gevangenis overleden en had daar de laatste jaren van zijn leven onschuldig doorgebracht. Naar aanleiding van de gebeurtenissen verscheen in 1993 de film ‘In the name of the father’ (te zien op Prime Video) met in de hoofdrol Daniel Day-Lewis.
Beeld © Getty Images