TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Social-media-succes Hyves

Twintig jaar geleden was Hyves voor veel Nederlanders de eerste echte kennismaking met sociale media. Door te krabbelen, buzzen en tikken konden familieleden, vrienden en bekenden contact met elkaar maken.

De Nederlandse sociaalnetwerksite heette oorspronkelijk Startphone. Deze werd in juni 2004 opgericht door Koen Kam, Raymond Spanjar en Floris Rost van Tonningen. Kort erna werd de naam omgedoopt tot Hyves wat afgeleid was van ‘beehive’, - bijenkorf in het Engels. Eerst werd de site gebruikt door vrienden en familieleden van de oprichters. Nadat Hyves bij studentenorganisaties in Amsterdam was aanbevolen, ontplofte het aantal gebruikers. In juni 2005 passeerde de site de grens van 1 miljoen leden. In 2010 bereikte het een hoogtepunt met 10 miljoen leden. Datzelfde jaar werd Hyves een volle dochter van de Telegraaf Media Group (TMG). Er werd tussen de 43 en 53 miljoen euro voor betaald.

Bewegende banaan

Het gebruik van Hyves werd ‘hyven’ genoemd en een gebruiker was een ‘hyver’. Iedere gebruiker had een eigen profiel met enkele vaste rubrieken zoals een profielfoto, een vriendenlijst en een fotoboek. Ook was er een kopje met ‘Gadgets’, waar men video’s en een ‘Buddy poke’ kon toevoegen. Dat waren poppetjes van de gebruiker en zijn vrienden waarmee ze acties konden uitvoeren. Met een ‘Krabbel’ kon men een bericht op het Hyves-profiel van iemand anders achterlaten, waarbij ook een ‘krabbelplaatje’ kon worden toegevoegd. Een status-update over zichzelf plaatsen deed men met een ‘Wie wat waar’. Razend populair was het gebruik van bewegende emoji’s zoals de ‘dansende banaan’. Hyves had ook een spelletjesgedeelte met onder meer ‘Happy harvest’ en ‘Habbo hotel’. Hoewel het gebruik van Hyves gratis was, kon men tegen betaling Goldmember worden: je kreeg dan een reclamevrij profiel, meer dan honderd extra smileys en een hogere vriendenlimiet. In 2011 keerde het tij voor Hyves door de populariteit van Facebook. Eigenaar TMG maakte in 2013 bekend dat Hyves zou stoppen. Alleen het spelletjesgedeelte onder de naam ‘Hyves games’ bestaat nog steeds.

 

Beeld © ANP