TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Vergeten Beatles optreden in Nederland

De wereldberoemde Liverpoolse popband The Beatles kwam in 1964 naar Nederland, voor de enige concerten die ze hier ooit gaven. Hoewel de twee concerten in Blokker in het collectieve geheugen gegrift staan, vond het allereerste Nederlandse Beatles-optreden ergens anders plaats: in het Zuid-Hollandse Hillegom. Dit optreden zou later de geschiedenisboeken ingaan als ‘het vergeten optreden’.

Op 5 juni 1964 werden Paul McCartney, George Harrison en John Lennon en invaldrummer Jimmie Nicol (Ringo Starr was afwezig vanwege ontstoken amandelen) door duizenden uitzinnige fans en honderden journalisten opgewacht op Schiphol. Omroep Vara had de ‘Fab Four’ weten te strikken voor een optreden in partycentrum Treslong in Hillegom, waar televisie-opnamen werden gemaakt. Het programma bestond uit een interview met Herman Stok en Berend Boudewijn die beter Engels sprak en daarom de vragen uit het publiek vertaalde. Dat publiek bestond overigens voornamelijk uit medewerkers van de Vara en hun familieleden. Vervolgens playbackte de band een aantal nummers, waaronder ‘Twist and shout’ en ‘She loves you’. Op een gegeven moment danste de jeugd er zo lustig op los, dat de muzikanten bijna geen ruimte meer hadden en daarom de zaal verlieten. Op drummer Nicol na. Hij drumde in z’n eentje verder, terwijl de playbackmuziek vrolijk doorspeelde.

Beatlemania

Na het optreden in Hillegom bezochten de muzikanten de Amsterdamse rosse buurt, waar John Lennon later over zei: “Als wij gingen stappen, gingen we ook echt stappen en niet even een biertje drinken. Er bestaan foto’s van mij in Amsterdam, waarop ik op m’n knieën het bordeel uit kruip…”. Op 6 juni voeren The Beatles door de grachten van Amsterdam, onder toeziend oog van tienduizenden fans. Daarna reisden ze voor twee concerten naar een veilinghal in het Noord-Hollandse Blokker, waar normaal groenten en fruit werden geveild. Een opmerkelijke plek. De reden: geen enkele reguliere concertzaal wilde het ‘langharige tuig’ ontvangen. Het werden legendarische optredens, waarbij de ‘Beatlemania’ hoogtij vierde. Veel meisjes gilden hysterisch en vielen flauw. De nieuwe vierdelige podcast ‘Poplegendes in de polder’ van Avrotros, te beluisteren op NPO Luister, staat in het teken van deze optredens.

 

Beeld © Bob van Dam/Nederlands Fotomuseum/ANP