TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Forrest Gump

Wie heeft ’m niet gezien? ‘Forrest Gump’, de film over een simpele ziel wiens leven verbonden raakt met mijlpalen in de Amerikaanse geschiedenis. Een klassieker die nog steeds het kijken waard is.

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat ‘Forrest Gump’ in de bioscoop verscheen. De film, goed voor zes Oscars, werd geregisseerd door Robert Zemeckis en was gebaseerd op de gelijknamige roman van Winston Groom uit 1985. De tragikomedie werd een wereldwijd succes met een opbrengst van 678 miljoen dollar. Voor de titelrol wilde men aanvankelijk John Travolta hebben, maar die wees de rol af. Collega Tom Hanks wilde wel, maar alleen op voorwaarde dat de film historisch accuraat was. Hanks leverde vervolgens een uitzonderlijke acteerprestatie. Hij zette Forrest neer als een simpele ziel met een laag IQ, waarbij hij sprak met een uitgesproken zuidelijk accent. Robin Wright speelde Jenny. Zij had een complexe jeugd gehad en was Forrests jeugdliefde. Gary Sinise vertolkte de rol van Luitenant Dan, een Vietnamveteraan zonder benen, die na de oorlog Forrests compagnon zou worden. Actrice Sally Field was Forrests bezorgde moeder en legermaatje Bubba werd gespeeld door Mykelti Williamson.

Onschuldige held

De verhaallijn volgt Forrest Gump die op een bankje bij een bushalte zijn levensverhaal aan vreemdelingen vertelt. Hij blijkt een grote rol te hebben gespeeld bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis, zonder dat hij dat zelf in de gaten had. In Vietnam beseft hij niet dat het oorlog is. Hij denkt dat ze daar aan het wandelen zijn, op zoek naar een zekere ‘Charlie’. Daar wordt hij een held doordat hij het leven van luitenant Dan redt. Hij wordt vervolgens tafeltenniskampioen, is uiterst succesvol in de garnalenindustrie en gaat jarenlang rennen door Amerika. Wanneer hij door de Amerikaanse president onderscheiden wordt, ervaart hij dat vooral als een gelegenheid waarbij hij gratis mag eten en drinken. Zijn compagnon Dan investeert hun geld in een of ander bedrijf, Apple, waarvan Forrest denkt dat het om fruit gaat. Uiteindelijk komt hij zijn jeugdliefde Jenny weer tegen en krijgt dan de verrassing van zijn leven. De prachtige film ‘Forrest Gump’ zit vol met wijze levenslessen en is (tegen betaling) te zien bij de streamingdiensten Pathé Thuis en SkyShowtime.

 

Beeld © Paramount