TrosKompas

Tijdmachine | GT Rovers

Loesje posters

Deze maand is het veertig jaar geleden dat Arnhem met Loesje kennismaakte: een fictief meisje dat posters met humoristische en/of kritische teksten schrijft en deze in openbare ruimtes plakt. Haar doel? “Het leven op de wereld beter en mooier maken.”

Loesje wilde iets ludieks doen tegen het doem­denken dat begin jaren tachtig de norm was. Ze gingen posters maken met daarop positieve teksten om mensen aan het lachen te maken of aan het denken te zetten en ondertekenden die met ‘Loesje’. Geen onderwerp bleef onbesproken. Of het nu over het geloof, het milieu, drugs, politiek of homoseksualiteit ging, Loesje bemoeide zich overal mee. De Loesje-­posters verschenen in eerste instantie alleen in Arnhem en omstreken, later doken ze in heel Nederland op. Vanwege het succes werden op 31 maart 1984 de Vereniging Loesje en de Stichting Vrienden van Loesje opgericht.

Unieke handtekening

In 1986 kreeg Loesje landelijke publiciteit door mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hoewel de lijst 12.399 stemmen kreeg, bleek het om een publiciteitsstunt te gaan. Datzelfde jaar ging ook Loesje’s internationale carrière van start. Met name veel Oost-Europese landen raakten in de ban van Loesje, waardoor op 29 maart 1994 de Stichting Loesje Internationaal werd opgericht. De posters werden meestal in de moedertaal geschreven, maar altijd voorzien van de unieke Loesje-handtekening. In Nederland worden de Loesje-teksten geschreven door enthousiaste leden die in schrijfgroepen teksten verzinnen voor Loesje’s wekelijkse poster en voor merchandise als agenda’s, kalenders en T-shirts. De leden helpen tevens met de verspreiding van de posters in zowel het Nederlandse straatbeeld als online. Veertig jaar Loesje wordt dit jaar onder meer gevierd met twee boeken: ‘Loesje, de biografie’ van Fleur van der Bij en ‘Loesje 40 jaar: Het lijkt simpel en dat is het ook’, uitgebracht door de redactie van Loesje.

 

Foto: H. Versteeg/ANP