TrosKompas

NOSTALGIE GT Rovers

Meisjesweekblad Tina

Hele generaties groeiden op met het meisjesweekblad Tina, dat op 10 juni 1967 voor het eerst in Nederland verscheen. De jonge lezeressen smulden van de in het buitenland aangekochte strips als ‘Barbie het modelmeisje’, ‘Jane Bond geheim agente’ en ‘De trollen’. De belangrijkste strip in het tijdschrift was ‘Tina’, de naamgeefster van het blad. Zij richtte zich in het allereerste nummer tot de lezeressen met de woorden: “Hallo meisjes! Hier is dan het eerste nummer van jullie nieuwe blad. Ik weet zeker dat jullie er net zo blij mee zijn als ik. Ik hoop dat jullie Tina leuk vinden en dat het gauw je lievelingsblad zal worden. Hartelijke groeten van je vriendin Tina.” Die hoop kwam uit, want het blad had na twee jaar al een oplage van zo’n 200.000 exemplaren.

Noortje

Na enige tijd kwamen er ook Nederlandse meisjesstrips in het tijdschrift zoals ‘Patty en de Big Silver Bull Band’ en ‘Mimi’. Voor Nederlandse striptekenaars was dat een geheel nieuwe uitdaging. Mannelijke stripfiguren kon je eeuwig hetzelfde laten dragen, maar meisjes waren modebewust, zodat er regelmatig nieuwe outfits en kapsels getekend moesten worden. Ook emoties speelden een veel grotere rol in een meisjesstrip. Veelvuldig waren er close-ups te zien om de lezeressen te tonen hoe blij, teleurgesteld of verdrietig Tina was. In 1975 verscheen de strip ‘Noortje’. Deze roodharige tiener was regelmatig verliefd, puberde er lustig op los, lag vaak met haar ouders overhoop en was doodsbang voor spinnen. Noortje is inmiddels de oudste Nederlandse weekstrip die tot op heden nog in Tina verschijnt.

YouTube-kanaal

Het weekblad Tina is tegenwoordig marktleider in het segment meisjes van 7 tot 15 jaar. Lezeressen van Tina kunnen ieder jaar naar de megapopulaire Tina-dag, die al sinds 1991 voor hen georganiseerd wordt. Daarnaast kunnen ze hun heldin Tina volgen op Instagram en Twitter of kijken naar Tina’s eigen YouTube-kanaal.

 

Beeld: © tina.nl