TrosKompas

Freek Vonk

De bosmeester

Nee, het is geen ander woord voor een boswachter of een terreinbeheerder, maar de naam van een levensgevaarlijke slang en de grootste groefkopadder ter wereld: de bosmeester!

 

De bosmeester is een van de meest gevreesde slangen uit de Zuid-Amerikaanse jungle. In verhalen krijgen deze gifslangen haast een mythische status. Ze zouden je onder andere over grote afstand en op hoge snelheid achter- volgen. Niet gek dus dat niemand er graag een tegen het lange lijf loopt. Overdreven? Zeker! Ik heb er weleens een gevangen en die was vrij rustig. Waarom zouden slangen hun kostbare energie ook verspillen aan het achtervolgen van iets wat veel te groot is om op te eten? Natuurlijk, het zijn geen kittens, het blijven wilde en gevaarlijke dieren. En ze maken het zeker kenbaar wanneer ze geagiteerd raken. Zo kunnen ze bij verstoring een geluid maken of als een ratelslang trillen met het hoornachtige puntje van hun staart. Ze kunnen ook, zonder verdere waarschuwing, meteen overgaan tot bijten. Maar de meeste zullen juist proberen te vluchten of stilletjes in kronkels blijven liggen zolang de bedreiging niet weggaat.

Gif Ontregelt

bloedsomlooop Eigenlijk is het niet ‘de’ bosmeesterslang, want er zijn diverse soorten die zo worden genoemd. De grootste soort kan meer dan drie meter lang worden. Maar de grootte maakt voor de giftigheid niet uit. Ook de jonge slangen zijn al zeer giftig. Bosmeesters spuiten met één beet een grote hoeveelheid van dat krachtige mengsel in en dat heeft meteen het verwoesten van lichaams-cellen en het ontregelen van de bloedsomloop tot gevolg. Er zitten ook toxinen in die de zenuwen aanvallen. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor een hinderlaagjager die zo geweldig goed gecamoufleerd is. Kijk in de Zuid-Amerikaanse jungle altijd goed uit waar je loopt. Je bent ten slotte in het domein van de meester van het bos!