TrosKompas

Freek Vonk

Quetzal

Voor veel natuurliefhebbers is het een droom om ooit een glimp van de quetzal op te vangen, een van de mooiste vogels ter wereld! In Costa Rica zag ik er een.

 

Wat een prachtige dieren zijn dit. Met hun veren vol glans lijken ze zo uit een fantasieverhaal te komen. Quetzals zijn mysterieuze vogels, die diep in nevelwouden leven, meer dan vijftienhonderd meter hoog in de bergen. Gelukkig zijn ze soms ook op andere plekken te zien. Ze houden erg van rijp fruit en daarvoor wagen ze zich soms in tuinen. Als ze een tijdje wat minder vruchten kunnen vinden, stappen ze over op insecten en hagedissen.

Leven vol gevaar

Het zijn de mannetjes die van die kneiterlange sierveren op hun staart hebben. De langste zijn tot 75 centimeter lang. Die hebben ze niet om beter te vliegen of lekker warm te blijven, maar puur voor de bühne! Bij de mannen groeien er ieder jaar opnieuw van die groene slingers op de staart, zodat ze in het broedseizoen de show kunnen stelen. Ze maken duikvluchten voor het kritische oog van hun vrouwelijke publiek, ze dansen, roepen en zingen, en in de grande finale doen ze er nog een schepje bovenop als ware luchtacrobaten. Als de voorstelling succes heeft, begint het paar aan het uitbroeden van twee of drie eieren in een boomholte. Dit doen ze samen, om de beurt. De kuikens die uit het ei komen vliegen na ongeveer drie weken uit. Tenminste, als ze de eerste paar weken overleven. Aanvallen van bijvoorbeeld arassari’s (een soort toekan) en eekhoorns kunnen de oudervogels vaak wel afwenden, maar veel eieren en kuikens vallen ten prooi aan wezels. Minder dan een vijfde van de kuikens overleeft die eerste fase. Van iedere honderd kuikens - rond de veertig of vijftig nesten - schoppen het er maar ongeveer drie tot volwassen vogel. Het is dus extra bijzonder als u een quetzal ziet!