TrosKompas

Freek Vonk

Zeeotter

Otters zijn geweldige dieren, echt de perfecte combinatie tussen stoer en schattig! Ik was dan ook erg blij toen ik in Canada ineens oog in oog kwam te staan met een paar zeeotters.

peels en relaxed, dat zijn deze dieren zeker. Maar zodra zeeotters onder water verdwijnen veranderen ze in ultieme jagers! Hun achterpoten zien eruit als flippers, met zwemvliezen tussen de tenen. Zo komen ze snel vooruit. Hun voorpoten zijn juist klein en op de tenen zitten nageltjes. Die zijn handig om voedsel te grijpen. Deze otters duiken tot honderd meter diep en jagen op onder andere krabben, wormen en schelpdieren. Om sommige prooien open te krijgen hebben ze echter meer nodig dan nagels en een krachtig gebit. Bijvoorbeeld als ze grote, dikke mossels hebben gevangen. Zeeotters zoeken dan onder water naar een goede steen en komen op hun rug bovendrijven. Ze balanceren de steen op hun borst, pakken de mossel vast en slaan de schelp erop stuk. Als er rotsen langs de kant staan, is het helemaal een eitje, dan gebruiken ze die als aambeeld.

Verzorgde vacht

Na het eten wassen zeeotters zich meteen. Ze gebruiken de nagels aan hun voorpoten om hun dichte vacht mee te kammen. Die verzorging neemt, iedere dag opnieuw, veel tijd in beslag. Een slordige vacht stoot geen water af en isoleert slecht; dan ligt in het koude zeewater onderkoeling op de loer. Alleen door regelmatig te kammen blijft lucht gevangen zitten in de onderste laag haren. Nu is alleen een vacht niet voldoende om zeeotters warm te houden; ze moeten ook zelf genoeg lichaamswarmte opwekken. De stofwisseling van zeeotters is daarom maar liefst drie keer zo hoog als die van de meeste zoogdieren van vergelijkbare afmetingen. Al die energie moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Per dag proppen zeeotters dan ook ruim een vijfde van hun lichaamsgewicht aan voedsel naar binnen. Elke dag weer! Lust er iemand nog vijf kilo mosselen?

 

Beeld © Getty Images