TrosKompas

De dierenarts

Vuurwerk... Zo helpt u uw huisdier

We gaan met elkaar knallend 2017 uit en luiden het nieuwe jaar in. Veel baasjes maken zich terecht zorgen om hun huisdier dat te veel stress te verduren krijgt door het (ook vroegtijdige) vuurwerk.

Katten en honden hebben goede oren en een goede neus. Hier ligt de oorzaak van het probleem, maar ook de oplossing. Een hond hoort twee keer beter dan een mens, een kat wel tien keer beter. Als ú al last hebt van harde knallen, dan kunt u zich voorstellen wat dit met uw dier doet. Verder ruikt het dier ook nog uw stress als u schrikt. Dieren en mensen scheiden in stresssituaties feromonen af. Wij ruiken deze stoffen niet bewust, maar uw huisdier wel en dat weet dus wanneer u angstig bent.

Oefen-cd
Om het effect van de knallen te dempen, kunt u uw dier in de weken voor oud en nieuw alvast laten wennen met behulp van een cd met knallen. Die zijn via internet verkrijgbaar. Het is ook de kunst om zelf zo neutraal mogelijk te reageren op de knallen uit de luidsprekers. Een andere methode is: zoek de meest stille plek in uw woning op. Plaats daar de mand en het voer van uw dier en zet muziek op die het vuurwerk enigszins overstemt.

Blijf bij ze
Wat ook helpt: blijf tijdens oud en nieuw bij uw dieren, neem de hond mee op visite of vraag de buren af en toe te kijken. Bewaar zelf altijd de rust, blijf uw feromonen de baas. Weet u uit ervaring dat dit niet of onvoldoende werkt, vraag de dierenarts dan om een kalmerend middel. Zorg dat uw dier u op oudjaarsavond niet ontglipt. Dieren raken door de knallen volledig gedesoriënteerd en kunnen verdwalen. Is uw dier wel gechipt? Fijne jaarwisseling en een beestachtig goed Nieuwjaar toegewenst!

WEETJE
Zowel bij hond als kat kunt u stress makkelijk herkennen. Veelvuldig de bek aflikken (tongelen), rillen en verwijde pupillen zijn belangrijke signalen die aangeven dat het niet goed gaat met uw huisdier.

Beeld: © Getty Images