TrosKompas

Dierenarts Hans

Keeshond Kobus

Mijn vrouw en ik hebben een nieuwe keeshond en daar zijn we heel blij mee! Deze keer schrijf ik deze column dan ook niet alleen als dierenarts, maar ook als kersverse eigenaar van Kobus.

Onze keeshond Kobus is op 9 november vorig jaar geboren. Negen dagen later keek hij voor het eerst met zijn kraaloogjes de wereld in. Kobus heeft zeven zusjes en broertjes. Hun sterke moeder heeft met niet aflatende hulp van de bazin alle pups grootgebracht en ze zijn allemaal goed terechtgekomen.

Vaccineren, ontwormen, chippen
Intussen heeft Kobus zijn tweede vaccinatie gehad en is hij nogmaals ontwormd. Tijdens de nestcontrole is hij gechipt door de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie voor (ras)honden. Die is al meer dan een eeuw verantwoordelijk voor de registratie en identificatie van alle stamboomhonden en -pups in ons land. Ook is Kobus’ officiële Europese paspoort ingevuld en voorzien van het unieke chipnummer en is hij geregistreerd in Chipbase. Dit is een database waarin hulpverleners hem kunnen vinden en terugbezorgen als hij eventueel zijn baas zou kwijtraken.

Spannende periode
Inmiddels zijn er spannende tijden aangebroken. De periode tussen de acht en zestien weken is namelijk die waarin een pup ‘socialiseert’: hij leert de gewoonten en wensen van zijn nieuwe familie kennen. De poes vond hij eerst een raar schepsel, maar inmiddels zijn ze dikke maatjes. Alles wat een pup in de socialisatieperiode leert of juist afleert, onthoudt hij zijn leven lang. We hebben onderling afgesproken wat we hem willen bijbrengen en welke ‘commando’s’ daarbij horen. Ook hebben we afgesproken deze commando’s alleen te gebruiken als Kobus niet te veel afgeleid is. We zijn erg blij met Kobus en hopen op een lang en gezond hondenleven. Wij zullen er ons best voor doen!

TIPS

• De keeshond is een snelle en leergierige hond, gericht op zijn baas met zijn of haar roedelgenoten.
• De keeshond werd vroeger zeer gewaardeerd als schippershondje, maar ook als erfhond.