TrosKompas

Dierenarts Hans

Lintwormen

Wat zijn lintwormen precies, hoe gaan ze te werk en hoe schadelijk zijn ze voor uw huisdier? Alléén ontwormen van uw kat, hond, cavia, konijn of hamster is niét voldoende!

Er zijn diverse lintwormsoorten die leven in het maagdarmkanaal van onze huisdieren. Een volwassen lintworm bestaat uit een kop met daarachter ‘geledingen’. Deze geledingen rijpen vanaf de kop naar de staart. Steeds valt het laatste stukje van de lintworm eraf. Deze geledingen zijn soms zichtbaar in de ontlasting. Ze zien eruit als een kleine witte rijstkorrel die beweegt. Zo’n stukje worm is eigenlijk een zakje gevuld met lintwormeieren. Onze huisdieren zijn de gastheer van de lintworm, maar de vlo kan als ‘tussengastheer’ optreden. Een dier met vlooien krabt niet alleen, maar bijt ook op de plek waar de vlooien zitten en besmet zo zichzelf als de vlo besmet was met lintwormeieren.

Tweedelige bestrijding
Meestal is het huisdier niet zichtbaar ziek. Soms - het klinkt onsmakelijk, ik weet het - hebben ze last van een min of meer permanente diarree (met witte stukjes lintworm) of krijgen ze jeuk aan de anus. Lintwormen kunnen lange tijd in een lichaam verblijven zonder al te veel schade te veroorzaken. Als een dier om één of andere reden echter verzwakt, kunnen ze wel sterk schadelijk zijn. Het bestrijden van lintwormen bestaat uit twee delen. Als eerste moet u uw huisdier natuurlijk regelmatig ontwormen, maar ook de vlooienbestrijding is essentieel. Zonder het één helpt het ander niet, u houdt de besmetting dan in stand.

 

Wormweetjes
• De kans dat u door uw huisdier besmet wordt met een worm is zeer, zeer klein.
• In koeien komen lintwormen voor tot wel tien meter lengte!

Beeld: © Getty Images