TrosKompas

Dierenarts Hans

Oren om te horen

In het leven van dieren spelen oren een cruciale rol. Om de omgeving in de gaten te houden, bijvoorbeeld, of om voedsel te vinden. Met ons ‘knallende’ uiteinde maak ik me zorgen om hun gehoor.

Herkent u dit? Uw hond spitst zijn oren, maar pas een minuut later hoort u uw partner de sleutel in de voordeur steken. De hond had uw partner al van verre horen aankomen. Zo sterk ontwikkeld is zijn gehoor. Het is een beetje alsof u de voetstappen van een vlieg zou kunnen horen, iets wat een vleermuis trouwens echt kan. Er zijn overigens ook insecten die kunnen horen. Er zijn er die een soort trommelvliezen (membranen) op bijna elk gedeelte van hun lichaam hebben zitten, behalve in hun kop. Maar er zijn ook insecten die ‘horen’ via fijne haartjes op hun lijfjes.


Gevoelig
In 2004 bij de grote tsunami in de Indische Oceaan kwamen weinig dieren om het leven. Wetenschappers denken nu dat zij de aardbeving onder zee al aan hadden horen komen. Tijdens de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 werden honden die zich wel vijftig kilometer verderop bevonden opeens onrustig. Hun baasjes ontdekten pas later wat er aan hand was. Dieren hebben zo’n gevoelig gehoor en kunnen ook de extreem lage frequenties, die wij niet horen, wel oppikken.

15 x beter
Wetenschappers onder-zoeken nog dagelijks het gehoor van dieren. Pas in 2013 kwamen Schotse onderzoekers erachter dat het dier met het allerbeste gehoor de ‘grote wasmot’ is. Deze nachtvlinder kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking, de mens kan slechts tot 20 kilohertz waarnemen.

WEETJE

Gehoorbescherming tijdens deze knal-dagen is dus geen overbodige luxe. Voor uzelf, maar zeker ook voor uw huisdier. Let u deze dagen een beetje extra op ze? Een fijn Oud en Nieuw toegewenst!