TrosKompas

Dierenarts Hans

Hitte en huisdieren

Het mooie, warme zomerweer is heerlijk voor ons mensen, maar onze huisdieren verdienen in deze warme tijden wat meer aandacht.

en kat zoekt zelf al snel een plekje in de schaduw en als er voldoende water op verschillende plekken staat, redt hij zich wel. Zet dus ook buiten wat extra bakjes neer. Wil de kat niet drinken? Doe een ijsblokje in het water, want uw kat houdt van koel drinken.

Konijnen en cavia’s
Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Tenslotte zit een konijn van nature in een hol onder de grond en niet in een hok in de tuin. Zorg voor een schaduwrijke plek. Dit geldt trouwens ook voor cavia’s en fretten, dat zijn evenmin zonaanbidders. U helpt deze knagers door de ‘airconditioning’ aan te zetten: flessen water laten bevriezen, oude handdoeken er overheen leggen en bij uw dier in het hok leggen.

Verhitte vogels
Ook (volière)vogels kunnen last krijgen van de hitte. U koelt de vogels goed door af toe wat waternevel op ze te spuiten uit de plantenspuit. Dat vinden knagers ook een verwennerij.

Hijgende honden
Pas goed op de hond! Geef hem een plekje in de schaduw. Zorg voor water (opblaasbadje) in de tuin of op het balkon en ga niet wandelen op asfalt: dit wordt gloeiendheet en de hond kan de poten verbranden.

WEETJE

• Wist u dat poezen kunnen verbranden? Poezen met witte oortjes of een witte vacht op de kop zijn er gevoelig voor. Insmeren met een (parfumvrije) zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor helpt.
• Samen zwemmen met de hond is pret voor mens en dier!