TrosKompas

Dierenarts Hans

Pup opvoeden: wie is de baas?

Een puppy of kitten opvoeden is erg leuk, maar ook zeer intensief. Gedrag dat eenmaal is aangeleerd, is lastig weer af te leren. Maak daarom goede afspraken binnen het gezin over de opvoeding en verzorging.

De eerste weken na de geboorte leert moederhond of -poes de pup of kitten alle basisvaardigheden, maar
u zult als nieuwe baas behoorlijk wat moeten bijsturen. Een jong dier is zelden zindelijk als u het krijgt, dus houd er rekening mee dat u wat poepjes en plasjes zult moeten opruimen. Ook gedrag als klimmen in gordijnen en kluiven op meubelstukken moet u direct aanpakken. Wie voedt de pup of kitten op? Alle gezinsleden samen? Dat kan, maar maakt u dan wel duidelijke afspraken. Gebruik dezelfde woorden (commando’s); bij gewenste acties zegt u bijvoorbeeld “Bráááf” en geeft u een aai, en bij ongewenste acties reageert u met een krachtig “Foei!” of negeert u het dier. Dit dubbele effect zorgt ervoor dat de pup snel leert.

In de mand
Leer de pup in de mand/op zijn plaats te liggen wanneer u eet. Uzelf en zeker ook uw bezoekers zullen niet gecharmeerd zijn van een hijgende of zelfs kwijlende hond bij de tafel. Ikzelf hanteer altijd een simpele methode: de hond wordt gevoerd voordat wij zelf eten. Hij krijgt een klein snackje van een van ons en dan de mand in: bráááf! Puppy’s en kittens zijn vooral gebaat bij veel aandacht, knuffelen, aaien en spelen. Dat helpt bij
het socialisatieproces en versterkt de band tussen mens en dier.

WEETJE
In de zomer zitten de asielen traditiegetrouw weer overvol, ook met jonge dieren. Gaat u niet op vakantie? U heeft nu een uitgebreide keuze uit mogelijke nieuwe huisvrienden én u helpt het asiel.

GettyImages-125228865

Beeld: © Getty Images