TrosKompas

Dierenarts

Sterft de vlinder uit?

In deze tijd gaan vlinders in winterrust. Ons land telt zo’n 2.400 verschillende soorten, maar dat is inclusief nacht- en microvlinders. Er zijn nog zo’n 53 dagvlinders.

De meeste vlinders leven maar kort, enkele dagen, sommigen slechts een dag. In die korte tijd moeten zij zorgen voor nageslacht. Van elke vlindersoort legt het vrouwtje haar eitjes op een specifieke plant of boom. Hierin zitten gaatjes waardoor de mannetjesvlinders vervolgens hun sperma in het eitje brengen.

Rupsen en vogels
Uit deze eitjes komt het volgende jaar een ‘Rupsje Nooit Genoeg’ dat zich in korte tijd tot een volwassen rups eet. Deze rupsen zijn kwetsbaar; vogels zoeken ze om hun jongen te voeden. In de natuur is dit overigens perfect getimed: de vette rupsen zijn er tegelijkertijd met de jonge vogels.

Een wonder
Als de rups de vraatzucht van Vogeltje Nooit Genoeg overleeft, gaat hij met zelfgesponnen draden een onooglijke en onappetijtelijke cocon rondom z’n lichaam weven, waarmee de overlevingskans vergroot is. Binnen deze cocon voltrekt zich een wonder: de rups verandert in een vlinder. Die vliegt enkele dagen rond en legt weer eitjes. Zo is de cirkel rond.

Met 84% gedaald…
Bij de vlindertelling van dit jaar werd de atalanta het meest gespot, daarna het klein koolwitje en de dagpauwoog. Er werden slechts 7,5 vlinders per tuin geteld, de helft van het jaar ervoor. Dit komt door de droge zomer van 2018, waardoor rupsen te weinig eten hadden. Helaas is het afnemen van het aantal vlinders een tendens. Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met maar liefst 84% gedaald. Maak uw tuin vlindervriendelijk! Plaats de juiste planten in uw tuin of hang een vlinderkastje op.